Obnovljena grobnica prvog srpskog gradonačelnika Subotice Jovana Dimitrijevića

Na Pravoslavnom groblju u Subotici, juče, 15. maja, na dan Majske skupštine, održane 15. maja 1848.godine u Sremskim Karlovcima, odata je počast advokatu Jovanu Dimitrijeviću (1815 – 1898), prvom Srbinu gradonačelniku Subotice. Njegov grob u Dudovoj šumi obnovljen je zahvaljujući Gradu Subotici, na inicijativu Udruženja Srba Subotice „Arsenije Čarnojević“. Počast Jovanu Dimitrijeviću je, polaganjem venca odali su gradonačelnik Subotice Stevan Bakić i predsednik Upravnog odbora Udruženja Srba Subotice „Arsenije Čarnojević“, Slobodan Milošev.

Političke okolnosti su odredile da njegova služba traje tek nekoliko meseci, ali simbolički značaj njegovog imenovanja bio je veoma značajan za sve buduće znamenite gradske delatnike, koje je srpski narod iznedrio u našem gradu. Njegova supruga Milica, koja takođe ovde počiva, bila je preko dvadeset godina predsednica Dobrotvorne zadruge Srpkinja, osnovane 1875. godine. Svoj doprinos porodica Dimitrijević dala je i kroz Jovanovog oca, sveštenika Iliju, koji je bio prvi paroh crkve Svetog Dimitrija u Aleksandrovu, zatim Jovanovog sina Bogdana, koji je bio član Skupštine grada, finansijski stručnjak i potpredsednik Crkvene opštine. Njihova porodična kuća, izgrađena 1881. godine, i danas je jedna od najlepših palata subotičkog Korzoa – istakao je Bakić dodajući da bez njih Subotica danas ne bi bila ono što jeste, mesto susreta i slobodnog razvoja različitih nacionalnih kultura.

Pošto njegova porodica više nema potomaka, njegova grobnica bila je u izuzetno lošem stanju. Na inicijativu Udruženja „Arsenije Čarnojević“ i uz pomoć JKP „Pogrebno“ i JKP „Čistoća i zelenilo“, ona je sada dovedena u pristojno stanje koje odgovara njegovom važnom istorijskom statusu – rekao je Sava Stambolić, član Udruženja „Arsenije Čarnojević“.

foto:/ Udruženje „Arsenije Čarnojević“

  • https://stream.iradio.pro/proxy/lovalovaradio?mp=/stream
  • LovaLova Radio