Od BMW-a do slatkiša sa kanabisom

Da vreme prazničnih gužvi ne sprečava carinike da i dalje uspešno otkrivaju pokušaje krijumčarenja, svedoče brojne zaplene zabeležene tokom proteklih praznika. Samo u prethodnih nekoliko dana na prelazima širom Srbije zaplenjena je razna neprijavljena, ali i zabranjena roba: od skupocenog BMW-a, firmirane garderobe i obuće, marihuiane skrivene u energetskom piću, preko luksuznog nakita do slatkiša sa kanabisom.

Vrednošću se svakako najviše istakao automobil stranih registarskih oznaka “BMW M5“ 2018. godište, procenjen na gotovo 61 hiljadu evra, koga su carinici 2. maja zatekli na prikolici kombija domaće registracije koji se preko prelaza Horgoš uputio ka Nemačkoj.

Vozač kombija je carinskim službenicima rekao da nema ništa da prijavi, ali je pregledom ličnih dokumenata potvrđeno da on ne poseduje radnu vizu niti boravak u inostranstvu, što znači da nema prava da upravlja ili prevozi vozilo sa stranim tablicama. Zbog toga je sporni “BMW M5“ privremeno zadržan do okončanja postupka pred nadležnim sudom. U zavisnosti od presude koja bude usledila, luksuzni automobil će ili biti vraćen vlasniku ili će se naći na nekoj od narednih e-licitacija Uprave carina.

Niz pokušaja krijumčarenja se tu nije zaustavio, pa su carinici na Kelebiji već 4. maja 2024. godine, kod putnika koji se preko tog prelaza vraćao u zemlju zatekli prtljag ispunjen raznim psihoaktivnim slatkišima. Naime, u prtljagu putnika i džepu od jakne carinici su pronašli četiri kutije gumenih bombona “Gummy bear super strong“, tri lizalice “Canabis Amsterdam“ i jedan kolač “Space cake super strong“ koji u svom sastavu imaju psihoaktivnu supstancu – kanabis.

Podsećamo da je obaveza putnika da po povratku sa putovanja prijave svu robu koju za lične potrebe kupe u inostranstvu, a čija vrednost prelazi iznos od 100 evra. Kada putnik sa sobom nosi robu veće vrednosti treba da uđe u crveni kontrolni prolaz, odnosno da se obrati carinskim službenicima radi sprovođenja postupka. Ukoliko vrednost robe koju ste kupili u inostranstvu za sopstvene potrebe ne prelazi 3.000 evra u dinarskoj protivvrednosti, ona može biti ocarinjena u tzv. „skraćenom postupku“, na samom graničnom prelazu. U tom slučaju, na carinsku osnovicu (procenjenu vrednost robe) zaračunava se carina od 10%, a na ukupni iznos (carinsku osnovicu uvećanu za iznos carine) obračunava se PDV od 20%. Ako, pak, vrednost robe prelazi 3.000 evra, onda će se roba cariniti u redovnom carinskom postupku – poručuju iz Uprave carina.

foto:/ Uprava carina

  • https://stream.iradio.pro/proxy/lovalovaradio?mp=/stream
  • LovaLova Radio