Održana 16. Projektna nedelja Tehničke škole „Ivan Sarić“

Tehnička škola „Ivan Sarić“ iz Subotice danas, 14. maja bila je domaćin i organizator 16. Projektne nedelje. Đaci osnovnih i srednjih škola, ali i deca iz vrtića, imali su priliku da predstave svoje projekte i radove koje su u preteklih nekoliko meseci stvarali.

Na ovogodišnjoj Projektnoj nedelji Tehničke škole „Ivan Sarić“ predstavljena su 102 projekta na kojima su radila deca iz pet srednjih i pet osnovnih škola, ali i jednog vrtića.

Posebna kategorija ove godine su gostujuće škole, želimo da predstavimo šta je ono što mi radimo kako bi i škole iz drugih gradova dobile sličnu ideju. Vi ste ti koji predstavljate budućnost našeg grada – istakao je Željko Rajčić, direktor Tehničke škole „Ivan Sarić, dodajući da su se među gostujužim školama ove godine našle i škole iz Kragujevca, Užica, Valjeva, Vlasotinca, Đakova, Segedina i Đenđeša. Suorgazizator „Projektne nedelje“ bio je Poslovni inkubator iz Subotice.

Moto Poslovnog inkubatora je „Uspeh kod nas počinje“ i upravo zbog toga mi podržavamo događaje koji omogućavaju da se potencijal mladih unapređuje i usmerava u najboljem mogućem pravcu. Deca su zalog za našu bolju budućnost i ono što mi danas vidimo sigurno ćemo gledati i u budućnosti kao vaš veliki – istakla je Ljubica Bertović, direktorka Poslovnog inkubatora.

Uskoro će 30 odina otkako sam i ja kao maturant izašao iz ove škole. Znanje je najvažniji resurs današnjice i jedini resurs koji se korišćenjem uvećava. Upravo je važnost i cilj projektne nedelje da na ovakvim manifestacijama đacima omogući da prikažu svoje ideje, znanje i veštine i da naprave prve korake u smislu profesionalne afirmacije i usavršavanja – dodao je Srđan Samardžić, član Gradskog veća zadužen za oblast privrede.

Među brojnim projektima istakli su se oni koji su bli vezani za mehatroniku, IT sektor i robotiku, poput taktično-zvučnog komunikatora za slepe i gluvoneme osobe, smart mikro semafora, Marije Terezije – lutke koja daje časove istorije, makete koja simulira zemljotres, robota Vojila i brojih drugih zanimljivih izuma.

foto:/ LovaLova portal

  • https://stream.iradio.pro/proxy/lovalovaradio?mp=/stream
  • LovaLova Radio