Palić centar trodnevne konferencije “Vode 2024”

Na Paliću do srede,29. maja održava trodnevna regionalna konferencija o vodama “Voda 2024” koja je okupila veliki broj stručnjaka koji se bave zaštitom, koiršćenjem i prečišćavanjem voda. U pitanju je 53. po redu konferencija na koju se prijavilo više od 80 učesnika iz Srbije, Crne Gore, Severne Makedonije, BIH, Hrvatske i Mađarske. Ovogodišnji akcenat stavljen je na vlažna staništa, pre svega zbog njihove ugroženosti i veće potrebe za vodom.

Zbog velikog pritiska organskog zagađenja kvalitet vode u Srbiji je na niskom nivou, a gradovi poput Novog sada i Beograda, kao naši najveći gradovi nemaju sisteme za prečišćavanje otpadnih voda.

Važno je da se u Srbiji uradi nešto po ovom ptianju, jer će nam voda biti sve potrebnija. Mi smo svedoci i promene u klimi, potom upotrebe sistema korišćenja vode koji su doprineli manjku vode i upravo ta kombinacija klimatskih promena i načina korišćenja doprinosi manjku upotrebljive vode – istakao je u uvodnom obraćanju Momir Paunović, predsednik srpskog društva za zaštitu voda zaposlen u institucu za biološka ispitivanja Siniša Stanković Univerziteta u Beogradu.

Srbija je najlošija u Evropi kada je u pitanju prečišćavanje otpadnih voda, tvrdi dr Aleksandar Đukić, dugogodišnji sekretar Srpskog društva za zaštitu voda i vanredni profesor na Građevinskom fakultetu u Beogradu, i prema njegovom mišljenju postoji više žarišnih tačaka.

Te tačke su naselja locirana pored osetljivih vodnih tela i što se tiče prečišćavanja otpadnih voda mi stojimo jako loše. Po stanju kanalisanja i sakupljanja otpadnih voda smo blizu evropskog proseka, ali prečišćavanje otpadnih voda je veliki problem. Poslednjih godina se ulaže u to, ali je potrebno još mnogo da se to reši – istakao je dr Đukić, uz napomenu da u Vojvodini postoji dosta vodotokova koji su pod uticajem ljudi, gde su rezulati monitoringa i istraživanja pokazali da su posledice evidentne.

Subotica je jedno od takvih, tu smo pored Palića i znamo da nije u dobrom stanju i da je to rezultat uticaja ljudi. Mnogo napora i novca je uloženo da se to popravi, ali trebaće godine da se to vrati u normalno stanje – kaže Đukić.

Na konferenciji je rečeno da nedavno usvojeni Plan upravljanja vodama u Srbiji, sazdrži sve elemente koji su ptorebni i koji su po direktivma našeg zakona o vodama i podazkonskim aktima i evropskim direktivama, potrebni i propisani, sada je jedino potrebno da se pristupi njegovoj primeni.

foto:/ LovaLova portal

  • https://stream.iradio.pro/proxy/lovalovaradio?mp=/stream
  • LovaLova Radio