Plan rasta za Zapadni Balkan – Javna rasprava na Ekonomskom fakultetu

Na Ekonomskom fakultetu u Subotici, juče, 16. maja povodom Dana Evrope, održana je Javna rasprava o Planu rasta za Zapadni Balkan, za period od 2024. do 2027. godone. Delegacija Evropske unije u Srbiji, u okviru kampanje “Evropa je naša kuća” organizuje niz javnih razgovora sa predstavnicima vlade, akademske i biznis zajednice, civilnog društva, o temama koje su bitne za evropsku budućnost Srbije. Plan rasta za Zapadni Balkan predstavlja jednu od najvećih razvojnih šansi za Srbiju, ali i čitav region, Procene Evropske komisije su da bi Plan rasta u narednih deset godina mogao udvostručiti ekonomiju regiona.

– Evropska unija i dalje vide Srbiju kao buduću zemlju članicu Evropske unije i ono što Evropa sada radi jeste da nas treniraju za trenutak kada Srbija postaje zemlja članica. Plan rada jeste ambiciozan ali od nas zavisi kako ćemo da ga iskoristimo, kako na nacionalnom tako i na lokalnom nivou – poručila je Ivana Lazarević, predstavnica Nacionalnog konventa o Evropskoj uniji dodajući da se od Ministarstva za evropske integracije očekuje da izađu sa reformskom agendom kako bi se uvidelo šta je planirano da Srbija dalje uradi na planu Planu rasta i ulaza u Evropsku uniju.

Srbija ima mnoge mogućnosti koje su od izuzetog znaćaja, one će doneti mnoge promene, kako za Srbiju, tako i za Zapadni Balkan. Nakon agresije na Ukrajinu, došlo je do izuzetno velikih promena u celoj regiji, mnoge promene su se odnosile i na pridruživanje Evropskoj uniji. Evropska unija sa svoje strane daje jako mnogo pomoći u smislu pridruživanja. Danas je ta pomoć udvostručena i očekuje se preko 400 miliona godišnje da bi uspeli da tokom 2026. i 2027. godine stignemo do očekivanog pridruživanja – ocenio je Nikola Bertolini, šef saradnje u Delegaciji EU u Srbiji.

Mi smo domaćini Evrospkoj komisiji, reč je o finansijskoj podršci zemljama Zapadnog Balkana kako bi se ubrzale ekonomske reforme. Korišćenje sredstava iz Plana za rast podrazumeva da će Srbija biti u mogućnosti da privuče najveći deo istih koja su namenjena ovim projektom, čak jedna trećina. Naša zemlja ima veće mogućnosti jer je korišćenje sredstava uslovljeno i strukturalnim reformama, međutim nije nam toliko potreban novac koliko da reformišemo naše društvo – rekao je Novica Supić, profesor na katedri za ekonomsku teoriju i politiku na Ekonomskom fakultetu u Subotici ističući da je pre svega neophodno ustanoviti vladavinu prava, borbu protiv korupcije i efikasnu javnu administraiju kako bi se do sredstava došlo.

Kampanja „Evropa je naša kuća“ počela je u aprilu i trajaće do sredina juna,  u pet gradova širom Srbije.

foto:/ LovaLova portal

  • https://stream.iradio.pro/proxy/lovalovaradio?mp=/stream
  • LovaLova Radio