Polarna svetlost nad Vojvodinom

Baš kao što smo i najavili, tokom subote i nedelje, 11. i 12. maja naša planeta biće na udaru veoma snažnih solarnih oluja koje dolaze sa Sunca. Ovakve oluje Zemlju su poslednji put pogodile pre 20 godina, navodi Američki Centar za predviđanje svemirskog vremena (SWPC).

Palić

Kako poručuju naučnici, posledice ovih uluja na svu sreću neće biti opasne, moguće su smetnje na radio i GPS vezama, a pojedine osobe mogu osetiti glavobolju ili napetost u očima. Ipak, pored ovih blažih, negativni posledica, tokom noći je moguća je pojava očaravajućeg “svetlećeg neba”. Aurora borealis koja je vidljiva samo u polarnim krajevima, tokom subote i nedelje biće vidljiva i širom Evrope i SAD-a. Ružičasta svetlost koja se sinoć mogla videti na nebu, zbunila je ali i oduševila brojne stanovnike Vojvodine.

Kikinda

Počašćeni ovim spektakularnim prizorom bili su i stanovnici Austrije, Nemačke, Slovačke, Hrvatske, Švajcarske, Danske, Poljske i Velike Britanije. Kao i brojni Kinezi i Amerikanci. Aurora borealis biće vidljiva i večeras, ukoliko nebo nad Suboticom bude vedro i bez oblaka.

foto:/ Instagram/serbian.times/autori Vesna Gojković (Palić), Marko Blagojević (Kikinda)

  • https://stream.iradio.pro/proxy/lovalovaradio?mp=/stream
  • LovaLova Radio