Priče iz ZOO vrta – Prvi maj u zoološkom vrtu

Svake godine, već po tradiciji, veliki broj Subotičana i gostiju iz okruženja poseti Palić i tu provede prvomajske praznike. Turistički kapaciteti Palića i ove godine su potpuno popunjeni, a većina posetilaca na svojoj listi želja i poseta obavezno uvrsti i palićki ZOO vrt. Kolekcija od oko 500 životinjskih primeraka, stoletni hrastovi, Pančićeva omorika i raznobojne cvetnice koji zajedno stvaraju bogatstvo i raznolikost flore i faune ovoga vrta, odličan su razlog da prošetamo stazama pored vojilera, uživamo u brižljivo uređenim parkovima i budemo u kontaktu sa prirodom. Uprava i radnici palićkog ZOO vrta odlučili su da tokom prazničnih dana, svoju inače široku ponudu sadržaja, obogate još nekim aktivnostima.

Ove godine teško je bilo proceniti broj poseta vrtu, s obzirom da su prvomajski praznici spojeni sa vaskršnjim praznicima. Nije bilo kiše, pa smo 1. maja imali smo zaista veliki broj gostiju, prodato je oko 8.000 karata što statistički znači da smo imali oko 10.000 posetilaca, najviše zbog porodičnih karata koje, kao i uvek preovlađuju. Programi koje smo dodatno spremili su bili zanimljivi i prilagođeni i sasvim maloj deci. Svi objekti koji su inače zatvoreni u zoološkom vrtu, tokom prvomajskih praznika bili su otvoreni i u svakom su postavljene specijalizovane izložbe ili drugi sadržaji. U objektu kod aftičkih lavova, u najvećoj konferencijskoj sali, postavljena je izložba subotičkih slikara, u objektu u učionici pored našeg šimpanze Tomija je izložba slamarki, a ono što je definitivno bilo najzanimljivije jeste izložba živih životinja sa teraristike. Zbirka životinja u malim terarijumima postavljena je u učionici pored žirafarnice, to su životinje koje posetioci inače nemaju prilike da vide, jer su one smeštene u objektu koji se nalazi iza Eko centra – objašnjava Sonja Mandić, direktorka ZOO vrta na Paliću i usput dodaje da su se među izloženim primercima mogle videti tarantule, škorpije, paličnjaci, šušteće madagaskarske bubašvabe, ali i mladunci rosi boa i afričkih kornjača.

 

Po uzoru na svetske vrtove, ZOO vrt na Paliću uveo je prodaju specijalizovane hrane kojom posetioci mogu hraniti određene životinje koje se nalaze na odobrenoj listi. Prema rečima direktorke, dnevne doze sveže iseckanih jabuka i šargarepa, kao i mešavina različitih semenki za ptice čine ove paketiće koji se prodaju u kućici pored mrkog medveda, a kojima možemo ponuditi stanovnike u kavezima i volijerama. Na svakoj vrećici naznačeno je koje životinje mogu da se hrane, a koje bi, poput majmunčića, trebalo zaobići jer je, zbog njihove male telesne mase vrlo teško kontrolisati količinu i unos hrane. Poslastice koje se prodaju zapakovane su u kartonske vrećice koje se razgradive i manje opasne za životinje i okolinu. Prodaja specijaliziovane hrane pokazala je lepe rezultate u bontonu ponašanja u zoološkom vrtu, pa će se sa njom najverovatnije nastaviti i tokom cele godine.

Na lokaciji kod mrkog medveda nalazi se i jedinstvena foto mašina, još jedna od novina u vrtu, gde deca odabirom određenih životinja, mogu da naprave fotografije kao trajne uspomene na posetu ZOO vrtu Palić.

Nakon prvomajskih praznika, prelazimo odmah u vaskršji program. Sva četiri dana imaćemo radionice u paviljonu preko puta žirafarnice. Jedna popularna radionica pod nazivom „Pozdrav iz ZOO vrta“ odnosi se na zaštićene vrste u Republici Srbiji. Deca u radionicama koje su besplatne, dobijaju razglednice sa poštanskim markicama koje mogu da ubace u sanduče na ulazu u vrt i na taj način podele svoje iskustvo sa dragim osobama. U nedelju, na Vaskrs, biće aktivna i radionica ukrašavanja jaja od stiropora dekupaž tehnikom, na svakih sat vremena timaritelji će na dečjem igralištu deliti crvena jaja, a biće izloženi i zečevi sa kojima mališani mogu da se slikaju i da ih pomaze – poručuje Sonja Mandić, direktor palićkog ZOO vrta.

Topao i sunčan vikend koji je pred nama prava je prilika da posetimo zoološkli vrt na Paliću i podsetimo se kako proleće, najlepše godišnje doba, pokazuje svoje lepote i čaroliju u punom sjaju.

foto:/ LovaLova portal

  • https://stream.iradio.pro/proxy/lovalovaradio?mp=/stream
  • LovaLova Radio