Rođendan ZOO vrta Palić – bebe belih vukova dočekale posetioce

Zooliški vrt Palić počeo je sa radom 31. maja 1950. godine što znači da ova ustanova, sa svim svojim radnicima i stanovnicima, danas slavi svoj 74. rođendan. Iako je vrt pripremio mnogo aktivnosti u čast svog rođendana, najlepše iznenađenje pružio je mladi par arktičkih vukova.

 

 

Vukovi Alba i Aris su 1. maja ove godine na svet doneli svoje prvo leglo. Dva malena, bela vuka posle mesec dana izašla su danas, po prvi put u spoljašnju volijeru.

Vučji čopor se u pravilu sastoji od roditeljskog para i njihovih potomaka, dakle oni žive u porodici. Za razliku od domaćih pasa, vukovi polno sazrevaju tek sa dve godine i za to vreme ostaju s roditeljima. Prošlogodišnji mladunci pomažu roditeljima u podizanju sledeće generacije beba. Sa dostizanjem polne zrelosti, mladi vukovi po pravilu napuštaju teritoriju svojih roditelja i kreću u potragu za vlastitim područjem. Roditelji su uvek dominantni u odnosu na svoj podmladak, pa stoga nema borbi oko dominacije. Od dva mladunca, jedan mališa je malo stidljiviji pa samo izviruje do vrata, a drugi je malo hrabriji i hoće da prati majku vučicu. Ne  smemo da im priđemo i da ih diramo jer uvek postoji šansa da roditelji odbace svoje leglo ukoliko primete strane mirise – kaže za “Lova Lova” portal Sonja Mandić, direktor ZOO vrta na Paliću.

Mandić poručije da će mala, bela vučja porodica sigurno privući pažnju najmlađih posetilaca, pa se zato upućuje molba da se pored volijere tiho prolazi, ukoliko bebe spavaju.

A dok jedni spavaju, drugi imaju priliku da se provesele na rođendanskom slavlju.

Naši radnici su se već počastili tortom ZOO vrta Palić, a što se tiče programa javnog hranjenja, danas i tokom celog vikenda oni će biti aktuelni pa će naši posetioci, izmešu ostalog, moći da vide kako se medved Medeni sladi lubenicom. Sve koji danas dođu u vrt dočekaće i naša maskota. Takođe deci koja su danas prisustvovala edukativnim prgramima u zoološkom vrtu delili smo balone po izlasku iz vrta – dodaje Sonja Mandić, direktor ZOO vrta Palić, uz poruku da vrt radi svakoga dana od 9 do 19 časova.

foto:/ZOO vrt Palić

  • https://stream.iradio.pro/proxy/lovalovaradio?mp=/stream
  • LovaLova Radio