“Struka je u ruci” – Srednja medicinska škola proslavila 66 godina postojanja

Srednja medicinska škola Subotica je danas, 13. maja, obeležila Dan škole – 12. maj, i organizovala Dan otvorenih vrata za sve učenike završnih razreda subotičkih osnovnih škola. Prema rečima direktorice ustanove, Natalije Trbović Toljatić, škola je počela sa radom još 1958. godine sa osnovnim zadatkom da obuči buduće medicinske tehničare za rad u zdravstvenim i zdravstveno socijalnim ustanovama. Svečanosti je prisustvovao i gradonačelnik Subotice, Stevan Bakić sa članovima Gradske uprave.

Imao sam zadovoljstvo da sa direktorkom škole i njenim saradnicima obiđem određene kabinete i vidim mlade i talentovane učenike koji pohađaju školu kako, zajedno sa svojim profesorima, izvode vežbe po kabinetima i kako, na Dan otvorenih vrata, svoje znanje prenose gostima drugih škola. Deca koja pohađaju ovu školu odabrala su jedan human i jako odgovoran poziv prema kome imam veliko poštovanje – rekao je Bakić podsetivši na, kako je naglasio, herojska dela medicinskog osoblja Opšte bolnice Subotica i Doma zdravlja Subotica za vreme pandemije Covida-19.

Prema njegovim rečima, od 2016. godine, sa sva tri nivoa vlasti, tj republičkog, pokrajinskog i lokalnog, u srednje i osnovne škole Subotice uložena je jedna milijardu i 90 miliona dinara.

Što se Srednje medicinske škole tiče, lokalna samouprava se trudila da pomogne, prema svojim mogućnostima i prioritetima. Konkretno, danas smo obišli tavanski deo škole koji je nekada bio u zapuštenom stanju, to je sada jedna pristojna prostorija za čiju je rekonstrukciju izdvojeno pet miliona dinara. Unutrašnjost škole skoro je kompletno okrečena, postavljena je i led rasveta u koju je uloženo šest miliona dinara, a zamenjena je i ograda – naveo je gradonačelnik i dodao da su u proteklom periodu, najveća sredstva uložena u subotičku Hemijsko-tehnološku školu.

Pored Hemijske, za opremanje trening centra u Tehničkoj školi “Ivan Sarić” država je opredelila sredstva u visini od 75,6 miliona dinara, uredili smo neke stvari i u Muzičkoj školi, a imamo i uređen objekat Politehničke škole u Harambašićevoj ulici. Nastavićemo tim tempom, jer su mladi prioritet, bogatstvo ovoga grada i trudićemo se da imaju optimalne uslove za nastavu – poručio je Bakić.

Direktorka Srednje medicinske škole Natalija Trbović Toljagić istakla je da se na 12. maj, Dan sestrinstva, obeležava i Dan škole, a u isto vreme organizovan je i Dan otvorenih vrata za učenike osnovnih škola i njihove roditelje.

Imamo razne punktove gde naši đaci pokazuju šta je to što uče u ovoj školi, kabinete za zdravstvenu negu, sekciju prve pomoći, interdisciplinarni čas u srednjem veku, projektnu nastavu kozmetike, kabinet gde rade grupa fizioterapeutskih predmeta. Što se tiče upisa u narednu školsku godinu, srednja medicinška škola i ove godine upisuje šest odeljenja, tri na srpskom, dva na mađarskom i jedno na hrvatskom nastavnom jeziku. Najtraženiji je opšti smer tj medicinska sestra – tehničar, na srpskom jeziku upisujemo dva odeljenja, a na mađarskom jedno. Na srpskom čemo imati i farmaceutske tehničare, na mađarskom pored opšteg upisujemo i fizioterapeutske tehničare, a na hrvatskom upisujemo smer medicinska sestra – vaspitač – istakla je direktorica Srednjen medicinke škole, Natalija Trbović Toljagić dodajuži da u ovom trenutku, školi trenutno pohađa oko 650 đaka, od toga 4/5 čine devojčice, a 1/5 dečaci.

Imamo jako mnogo sprtista, to je jedna od specifičnosti škole i to je nešto što je jako važno jer poslovicu “U zdravom telu zdrav duh” primenjujemo i u praksi” – naglasila je Trbović Toljagić.

Jedna od brojnih srednjoškolki, Matea Buljovčić, učenica je trećeg razreda, opšti smer i svojim odabirom medicinske struke veoma je zadovoljna.

 

Nijednom se nisam pokajala što sam odabrala medicinu iz razloga što mi je svaki dan u školi sve zanimljiviji, svaki dan učim nešto novo i zadovoljna sam. Postoji nekoliko razloga zašto učenci osnovnih škola treba da se opredele za medicinsku školu, jedan od osnovnih je uzbudljiva karijera, mnogo izazova i novih stvari, a sve što naučimo isprobamo i na praksi, u Opštoj bolnici Subotica. Struka je u ruci – poručila je sedamnaestogodišnja Buljovčić koja  se nada da će posle srednje, upisati višu medicinsku školu ili fakultet.

foto:/ LovaLova portal

  • https://stream.iradio.pro/proxy/lovalovaradio?mp=/stream
  • LovaLova Radio