Susret u Budimpešti – subotičko Narodno pozorište postalo deo Mađarskog teatarskog društva

U ponedeljak je održana godišnja generalna skupština Mađarskog teatarskog društva, čiji je član ovom prilikom postalo i Narodno pozorište Subotica. Kao najveća mađarska i centralnoevropska organizacija za zastupanje pozorišnih interesa, osnovana 2008. godine, Mađarsko teatarsko društvo se bavi i prekograničnom saradnjom u okviru pozorišne kulture i scenske umetnosti na mađarskom jeziku. Pružajući stručnu podršku u radu svojim članovima, ova organizacija svake godine promoviše nacionalno scensko igranje na mnogim velikim manifestacijama i festivalima.

Na taj način predstavlja najrazličitije aspekte mađarske pozorišne kulture pružajući mentorsku i promotivnu potporu.

Saradnja Narodnog pozorišta Subotica i Mađarskog pozorišnog društva veoma je važna za kuću koju vodim i čast nam je što je prvi put u istoriji društva, za člana primljena i pozorišna institucija koja ima dva ansambla, u našem slučaju, Dramu na mađarskom i Dramu na srpskom jeziku. To će otvoriti neke nove mogućnosti za saradnju između našeg i teatara u susednoj Mađarskoj, što će uveliko doprineti kreativnoj razmeni iskustava i resursa, a rezultat će biti kvalitetne pozorišne predstave – naglasio je Miloš Nikolić, upravnik Narodnog pozorišta Subotica.

Na generalnoj skupštini je naše pozorište predstavljao Valentin Vencel, umetnički direktor Drame na mađarskom jeziku Narodnog pozorišta Subotica.

foto:/ Narodno pozorište Subotica

  • https://stream.iradio.pro/proxy/lovalovaradio?mp=/stream
  • LovaLova Radio