Švajcarska pobednik Evrovizije 2024

U subotu veče održano je finalno takmičenje Evrovizije 2024., a za pobednika je izabran predstavnik Švajcarske. U uzbudljivom i neizvesnom glasanju Švajcarac Nemo izbio je na prvo mesto ispred Hrvatske kojoj su kladionice bile najviše naklonjene, treća je bila Ukrajina, četvrta Francuska, a peto mesto zauzeo je Izrael.

Dvadesetčetvorogodišnji Nemo iz Švajcarske je sa pesmom “Kod” doneo je svojoj zemlji ukupno treću pobedu na najvećem evropskom muzičkom takmičenju koje je ove godine održano u Švedskoj.

Predstavnica Srbije Teodora Pavlovska poznatija kao Teya Dora završila je takmičenje u Malmeu na 17. mestu.

Pobednička pesma koju peva Nemo, koji za sebe kaže da je nebinarna osoba, mešavina je dram end bejsa i opere, i prema rečima izvođača, inspirisana je Mocartovom Čarobnom frulom, koju obično peva sopran, a ne tenor.

Švajcarska je od stručnog žirija osvojila rekordnih 365 poena, Francuska 218, a Hrvatska 210, od 37 zemalja učesnica čak 22 države dali su maksimalnih 12 poena Švajcarskoj. Kada su u pitanju glasovi publike, bend Bejbi Lazanja iz Hrvatske dobio je ubedljivo najviše glasova publike, 337, što čini ukupno 547. To ipak nije bilo dovoljno da se prestigne Švajcarska sa ukupno 591 glasom.

Zanimljio je napomenuti da je mladi Švajcarac tokom natupa na bini slučajno razbio kristalni trofej u obliku mikrofona, ali su mu organizatori dali novi na press konferenciji.

foto:/ screenshoot/YouTube/Eurovision Song Contest

  • https://stream.iradio.pro/proxy/lovalovaradio?mp=/stream
  • LovaLova Radio