Teniski kluba „Palić 1878“ dobio rekonstruisani teren sa akrilnom podlogom

Ušuškan u zelene krošnje i debeli hlad, Teniski klub “Palić 1878” na Paliću postoji i radi već skoro 150 godina i predstavlja uzoran sportski kolektiv sa bogatom tradicijom. U sklopu kluba, juče, 20. maja svečano je otvoren rekonstruisani i prošireni teniski teren sa novom, akrilnom podlogom. Klub raspolaže sa devet terena, od kojih su osam sa šljakom, a deveti, rekonstruisani teniski teren koji je nekada imao betonsku, sada ima akrilnu podlogu koja se koristi za održavanje svih većih turnira širom sveta.

Teren je i proširen, oko njega je postavljena nova zaštitna ograda, a najbitnije, postavljeni su i reflektori, tako da on u potpuno ispunjava sve propisane standarde i na njemu se sada mogu igrati i mečevi Internacionalne teniske federacije. Teniski klub “Palić 1878” je poznat kao klub koji je dao nekoliko vrhunskih tenisera, a imao je i mnogo aktivnosti, naročito u periodu od 2004. do 2016. godine, kada je bio organizator Internacionalnog turnira za teniserke, nagradnog fonda 10.000 dolara – istakao je gradonačelnik Subotice Stevan Bakić prilikom svečanog otvaranja.

Inicijativa za obnovu starog, betonskog terena potekla je od braće Sabanov, blizanaca Ivana i Mateja koji su dugogodišnji teniseri ovog kluba i svojevrsne zvezde profesionalnog tenisa, naročito u dublovima.

Braća Sabanov su od sopstvenih sredstava dali 25.000 evra za podlogu, a Grad Subotica je iz budžeta izdvojio 11,4 miliona dinara za opremanje ovog terena i njegovo osvetljenje. Oni su jedini Subotičani koji se mogu pohvaliti ATP titulom – Srbija open 2021, iste godine su nastupili na i Australijan openu, Roland Garosu i Wimbldonu i prestavljali Srbiju na ATP kupu u Sidneju – naglasio je Bakić dodajući da su ova dva tenisera u toku prošle godine subotičkom Spartaku doneli i titulu šampiona Srbije.

Prema rečima gradonačelnika, Subotica sa pravom nosim priznanje “Evropski grad sporta za 2024. godinu” jer je ljubav prema sportu, baš kao kod ovih tenisera, nemerljiva.

Ivan i Matej Sabanov su u septembru poršle godine došli na ideju da se urušeni betonski teren u TK „Palić 1878“ rekonstruiše i osposobi za igru i treninge. Novi teren sa akrilnom podlogom značiće njima, ali i drugim teniserima u pripremama za dalja takmičenja.

Prvo su proširene dimenzije terena, pa su postavljeni novi asfalt, ograda i osvetljenje. Tokom zime morali smo da se strpimo kada je reč o postavljanju akrilne podloge, jer je bilo potrebno da temperatura bude iznad 15 stepeni Celzijusa. Dočekali smo i maj i sada smo srećni što se sve završilo onako kako smo planirali. Zahvaljujemo se Gradu Subotica i Tenis klubu “Palić 1878” što su nam dozvolili da obnovimo teren, a zahvalnost iskazujemo i Dušanu Rajkoviću, koji je, s obzirom na to da smo na turnirima, umesto nas obavljao razgovore i dogovarao sve što je bilo neophodno da se uradi u vezi rekonstrukcije terena – istakao je Ivan Sabanov.

Akrilnu podlogu koja pogoduje brzoj igri i na kojoj se igraju svi svetski teniski turniri, u našoj zemlji imaju dve terena u Beogradu i jedan u Novom Sadu. Rekonstrukcijom terena na Paliću, svi teniseri iz Subotice i okoline koji će moći da se pripremaju za dalje, blistave uspehe.

foto:/LovaLova portal

  • https://stream.iradio.pro/proxy/lovalovaradio?mp=/stream
  • LovaLova Radio