U Subotici održano najveće takmičenje za decu u robotici

World Robot Olympiad (WRO) takmičenje u robotici ove godine, po peti put, organizovano je u Subotici, u subotu, 25. maja. Učešće je u subotičkoj Hali sportova uzelo do sada najviše mališana iz cele Srbije, čak 87. ekipa čime je ovo takmičenje postalo najmasovnije takmičenje u zemlji i regionu, kada je u pitanju robotika za decu.

Takmičarima iz Niša, Jagodine, Novog Sada, Beograda i Subotice sudilo je 30 sudija, a i ove godine svoje znanje u ovoj oblasti školarci su iskazali kroz dve kategorije, “robo mission” gde učesnici od sedam do devetnaest godina za rešavanje zadataka imaju po dva minuta. Druga kategorija je “future inovators” gde se deca bave auto-programiranjem.

Suština cele priče je da su svake godine pravila povezana sa određenom tematikom. Ovogodišnja tema je “Saveznici planete Zemlje” koja treba da pokaže kako nam roboti pomažu da postignemo ciljeve vezane za ekologiju, održivi razvoj, zelenu energiju i slično” – izjavio je prof. dr Žolt Namestovski, koordinator WRO takmičenja za Srbiju.

U proteklih nekoliko godina smo učestvovali ne samo u Svetskoj olimpijadi već smo imali i veliki broj obuka za nastavnike, kako da rade sa učenicima na polju robotike, imali smo dosta dešavanja čak i za vreme kovid pandemije putem online sastanaka. Deca radeći sa lego robotoma, bez obzira da li su na ovako velikom takmičenju ili kada po pozivu učestvuju u drugarskim takmičenjima, uvek imaju deo priče koji je vezan za robotiku što u intelektualnom i stručnom smislu razvija kompetencije u robotici ali jaka poruka je uvek i zajedništvo i rad u grupi – rekla je Anamarija Viček, bivši državni sekretar u Ministarstvu prosvete, uz dodatak da  je priča o robotici veoma svestrana i široka jer okuplja različite uzraste od mališana koji su u nižim razredima do dece koja već kreću na fakultet.

Pobednici uvek imaju priliku da učestvuju na sveskim takmičenjima i raznim kupovima širom sveta pa su takmičari iz Srbije do sada bili u Panami i u Danskoj. World Robot Olympiad takmičenje je podržano od strane Edutus univerziteta iz Mađarske.

foto:/ LovaLova portal

  • https://stream.iradio.pro/proxy/lovalovaradio?mp=/stream
  • LovaLova Radio