U subotu drugi Salon vina na Paliću „WineSu“

Vino je kroz istoriju bilo i ostalo najcenjenije piće brojnih civilizacija. Ono označava najkultivisanije sredstvo za uživanje i svojevrsni kulturni i civilizacijski izazov, odabrati pravo vino za odgovarajući obrok i priliku predstavlja svojevrsnu veštinu i umeće koje čuvaju samo oni najiskusniji čuvari znanja i tajni vina – somelijeri. Da bismo za sebe mogli reći da dobro poznajemo vina, pre svega moramo znati njegove sorte, načine čuvanja i serviranja, slaganja vina i hrane kao i zdravstveni aspekt ovog napitka. Svoje znanje i iskustvo u poznavanju „božanskog nektara“ najbolje je izbrusiti na degustaciji vina, u razgovoru sa stručnjacima, prijateljima i slučajnim poznanicima, jer ovde stranaca nema.

Drugi po redu Salon vina na Paliću „WineSu“ održaće se u subotu, 11. maja na velikoj terasi, od 14 do 20 časova. Svoje učešće na Salonu uzeće oko 30 izlagača iz Srbije i nekoliko iz susedne Mađarske. Organizator ove manifestacije je Udruženje “Pridruži se 024“ na čelu sa Jelenom Đurić, vrsnim somelijerom, uz podršku Grada Subotice, Pokrajinskog Sekretarijata za privredu i turizam i vinskog viteškog reda „Sveti Trifun“ iz Bajmoka.

Subotica je još uvek neispitano tržište sa puno potencijala. Namera nam je da predstavimo sve ono što Subotica ima da pokaže, jer mi imamo manifestacije kakve turisti iz Srbije i regiona redovno obilaze, a jedna od njih je upravo Salon vina na Paliću „WineSu“. Takođe želimo da prikažemo naše izlagače iz Subotice i Palića. Želimo da vinsku svest više probudimo, da ljudi zapamte da je maj vreme kada odlazimo na Palić kako bi degustirali vina, jer je to u stvari jedan vid hedionizma koji je pristupačan za svaki džep – objašnjava Jelena Đurić, somelijer i dodaje da vino prodaje priča, a da je potpuno drugačije iskustvo kada priču o najrazličitijim sortama vina slušate od pravog stručnjaka.

Prošle godine, na Salonu vina „Wine Su“ održana je radionica upravo na temu degustacije vina, a prema rečima naše sagovornice, takve radionice treba iskoristiti kada nam se ukaže prilika jer su one sjajna osnova odakle treba da se krene u upoznavanju sa vinima. Za ovogodišnji Salon vina na Paliću „WineSu“ planirane su dve radionice, jedna će biti specijalno predstavljanje vinarije Tikveš iz Makedonije i poređenje makedonskih vina sa vinima iz Francuske gde ova vinarija takođe poseduje vinograde.

Neki vole bela, a neki crvena vina, pojedini uživaju u slatkim dok postoje i oni koji piju samo suva vina. Razlike postoje, međutim, uvek se izdvoji neka omiljena sorta koja nam najviše prija.

Ljudi najviše vole muskatna vina, Tamjaniku ili Traminac jer su ona jako mirišljava, privuku vas prvo svojim mirisom, to je ono što mozak prvo zapamti, bez obzira da li je u pitanju miris belog cveća, ruža, ili je reč o nekoj drugoj mirisnoj noti koju naslutimo. Oni koji dublje zađu u tematiku, zavole i teža, robusnija vina, koja duže ostaju na jeziku. Ono što mnogi ne znaju jeste da vina možemo da biramo u odnosu na doba godine i činjenicu kako se oblačimo. Ako smo toplije obučeni, ako nosimo duže rukave, kape i rukavice onda je pravo vreme za neko od crvenih vina koje je punog tela, koje se služi toplije, a ne rashlađeno, takvo vino će se lepše osetiti na nepcu. Kada dođe lepo vreme, više će nam prijati mlada, lagana, lepršava vina poput belih vina ili rozea, nešto što će da asocira na more i odmor – kaže naša sagovornica, a potom nas savetujemo kako da se pripremimo za degustaciju na predstojećem Salonu vina na Paliću „Wine Su“.

Bitno je da nemamo težak doručak, jer ako jedemo jaku hranu kasnije će nam biti teže da pijemo neko laganije vino. Dakle, lagana hrana tokom prepodneva i još jedan dobar savet, nemojte stavljati mnogo parfema, jak miris smeta pri degustaciji vina pa nećete moći potpuno da uživate – poručuje somelijer, Jelena Đurić.

Svi koji u subotu, 11. maja posete ovogodišnji Salon vina na Paliću „WineSu“ imaće priliku da uživaju u bogatom programu i degustaciji kvalitetnih vina, ali i sireva, suhomesnatih proizvoda, meda i raznih drugih gastronomskih poslastica. U Muzičkom paviljonu za sve zainteresovane organizovaće se i radionica „Slikaj i cirkaj“, a ceo događaj uveličaće i tamburaški ansambl „Uspomene“. Organizatori poručuju da je cena ulaznica 1200 dinara i da je u cenu uračunata degustacija izložbenih proizvoda i sjajno provedeno popodne na Paliću.

Zato savetujemo da posetite drugi Salon vina na Paliću „WineSu“ i pronađete svoju umiljenu vinsku sortu. Vino je jako dobar antioksidans, a jedna čaša na dan donosi samo benefite našem organizmu. S obzirom da smo nacija koja voli da ispija vina, potrebno je još samo malo da se u tom uživanju i edukujemo. Ne zaboravite, vino ne daje ljudima ništa novo, ono samo pokreće ono što je u čoveku uspavano.

foto:/ Jelena Đurić

  • https://stream.iradio.pro/proxy/lovalovaradio?mp=/stream
  • LovaLova Radio