Ubuduće bez kvalitetnog TV programa?

Kada su televizijama dodeljivane nacionalne frekvencije čiji je vlasnik država, istaknuto je opažanje da pojedine srpske televizije ne ispunjavaju jedan od osnovnih kriterijuma Regulatornog tela za elektronske medije (REM) koji nalaže obavezu da 20 odsto programa čine emisije sa obrazovnom, naučnom i dečjom tematikom. Ovaj “problem” od nedavno je rešen jer je REM datu odredbu potpuno izostavio iz budućeg pravilnika koji je ovih dana bio na javnoj raspravi.

Ova odluka zapravo znači da nacionalne televizije svoj program ubuduće mogu da baziraju isključivo na rijaliti emisijama koje nemaju nikakav kulturni, naučni ili obrazovni značaj. Odluka je izazvala je dosta polemike kod gledalaca ali i kod novinara, pre svega onih sa višedecenijskim stažom u medijima.

O vremenu i načinu rada koji je se u medijima nekada praktikovao, govorila je i čuvena novinarka, Olivera Kovačević.

Tada nije postojala ovakva ponuda medija, moram da kažem, dobrih medija i kojekakvih medija. Kod nas je problem što postoji more i portala, i printa, i televizija, najviše televizija, da je to srozalo kriterijume. Danas svako ima televiziju i danas svako radi na televiziji. Ono što je nama bio novinarski standard, ono što smo učili, Kodeks novinarski, to ne važi. To je poražavajuće. Mi svi znamo koje je potpalublje dotakla profesija novinarska u Srbiji. Naravno da postoje svetli primeri, u vidu ljudi, pojedinaca i nekih grupa, koje se bore za istinu. To je za poštovanje – naglasila je Kovačević u epizodi podcasta “Snaga uma”, prenosi “TV Nova”.

Da li ćemo da gledamo rijaliti ili dokumentarne emisije, ubuduće će da zavisi od uređivačke politike TV kuća, a kolike su potrebe za programom kvalitetnijeg sadržaja, REM treba da utvrdi kroz istraživanja komunikacionih potreba.

foto:/ Freepik.com

  • https://stream.iradio.pro/proxy/lovalovaradio?mp=/stream
  • LovaLova Radio