Uz društvenu igru do zaštite životne sredine

Mađarski kulturni centar „Nepker“ iz Subotice, biblioteka „Njegoš“ iz Knjaževca i Italijansko kulturno Udruženje „Mulino ad Arte“ iz Italije održali su danas, 23. maja prezentaciju međunarodnog projekta „Green E.Th.I.Cs“ koji za cilj ima podizanje svesti o klimatskim promenama i promovisanje zelenog razmišljanja kroz umetnost, posebno kroz pozorište i izvođačke umetnosti.

Zamisao je da se kroz mrežu evropskih kulturnih institucija i organizacija radi na podsticanju učešća građana i razvijanja kritičkog mišljenja kroz umetničke programe kakva je i edukativna igre o klimatskim promenama „Green E.Th.I.Cs Game“.

Projekat je od jako velikog značaja jer spaja kulturu i zaštitu životne sredine. Iz naše zemlje dve ustanove učestvuju u projektu koji je podržala i „Kreativna Evropa“, to su Mađarski kulturni centar „Nepker“ i Gradska biblioteka „Njegoš“ iz Knjaževca. Danas smo uživo prikazali „Green E.Th.I.Cs“ društvenu igru, koja će biti promovisana i na Interetno festivalu koji se u Subotici održava 23. i 24. avgusta. Ova društvena igra je jako interesantna i radi se u interakciji sa publikom. Namenjena je svakome, od šest godina pa naviše, svako može da je igra. Projekat je započet u septembru 2022. godine i traje do februara 2026. godine. tj 42 meseca – istakle je Hajnalka Bodrogi projekt menadžer mađarskog kulturnog centra Nepker.

„Green E.Th.I.Cs“ društvena igra biće dostupna u tri verzije, kroz nastupe uživo, o formi „board game“-a i preko online platforme. Predviđeno je realizovanje 110 nastupa, 1200 društvenih igara u školama, 30 umetničkih radionica za širu javnost, 12 konferencija, izdavanje jedne naučne publikacije i jedne foto knjige.

Čitav projekat namenjen je publici koja treba aktivno da učestvuje u scenskim prikazima onoga što ćemo mi predstaviti. Tema je očuvanje životne sredine, zapravo klimatske promene koje su uzrokovane globalnim zagrevanjem. Igra pripremamo ima tri verzije, prva verzija je uživo i to su glavne aktivnosti projekta koje su planirane za ovu godinu. Isti scenario biće primenjen i prerađen i na board game igru koja će se igrati sledeće godine, a na kraju će postojati i online verzija. To je sadržaj koji će na taj način uključiti veliki broj građana Srbije, Evropske unije i zemlje koje su partneri projekta – poručila je Vladana Stojadinović isped biblioteke Njegoš iz Knjaževca.

Održivost projekta se gradi kroz formiranje Evropske umetničke mreže za zelene događaje, a partnerske aktivnosti obuhvataju organizaciju i realizaciju aktivnosti, naučno-kreativni tim za izradu naučne baze podataka i kreativni tim za kreiranje scenskih aktivnosti za igru. Danijel Ronko i Erika Montemurro iz Italije su idejni tvorci projekta kroz koji je društvena igra danas predstavljena u Subotici.

Ideja se može opisati kao „pozorište na dva točka“ i govori o čoveku koji vozeći bicikl, proizvodi električnu energiju pomoću koje obezbeđuje osvetljenje i akustiku jedne predstave. Projekat će kroz deset saradnika u celoj Evropi biti adaptiran na njihov ambijent – objašnjavaju tvorci „Green E.Th.I.Cs“-a.

foto:/ LovaLova portal

  • https://stream.iradio.pro/proxy/lovalovaradio?mp=/stream
  • LovaLova Radio