Zbog solarnih oluja sa Sunca, izdato najozbiljnije upozorenje u poslednjih 20 godina

Naša planeta će tokom vikenda biti na udaru veoma snažnih solarnih oluja, upozorava Američki Centar za predviđanje svemirskog vremena (SWPC).

Ovaj centar je juče, 9. maja izdao upozorenje o veoma snažnoj solarnoj oluji, klase G4, koja će u vikendu koji je pred nama pogoditi planetu Zemlju, a poslednje slično upozorenje ovog tipa izdato je još u januaru 2005. godine.

U obzervatoriji centra SWPC naučnici su posmatrali veliki klaster Sunčevih pega popd imenom “AR3664”, kada su, u trajanju od dva dana, uočene rafalne erupcije koje su usmerene direktno ka našoj planeti. Prema prognozi naučnika, Zemlja će prve posledice ovog snažnog talasa čestica osetiti u subotu, 11. maja, kada se očekuje solarna oluja klase G3. Nakon toga slede još dva snažna udara, tokom kojih se najavljuje da će klasifikacija oluje da preraste u G4, 12. maja.

Iako će predstojeća solarna oluja biti najjača u poslednji 20 godina, ne očekuje se da će efekti biti snažni kao kada je Zemlju pogodila oluja iz 2005. godine koja je izazvala prekid snabdevanja strujom u Švedskoj i Južnoj Africi. Ono što stanovnici širom planeta mogu da očekuju jesu smetnje na radio i GPS vezama, a moguća je i pojačana pojava “svetlećeg neba”, odnosno aurore borealis širom Evrope i SAD-a, što ne treba da uplaši stanovnike. Ipak, od zdravstvenih smetnji moguća je pojava glavobolja i napetosti u očima.

foto:/ Freepik.com

  • https://stream.iradio.pro/proxy/lovalovaradio?mp=/stream
  • LovaLova Radio