Ako ovog leta vozite za Grčku, izbegavajte Solun i pazite na policiju

Brojni turisti iz cele Srbije ovih dana su već krenuli na godišnje odmore i letovanja u Grčku, a ono što ih može dočekati na grčkim putevima zapravo je otežan saobraćaj i zastoj, posebno u blizini Soluna gde su u toku obimni radovi na izgradnji nove obilaznice.

Gužve oko Soluna ima tokom celog dana, najviše u toku popodneva, iako se radovi izvode i tokom noći.

– Za sada prolaz preko obilaznice treba izbegavati u periodu špica, ujutro od 7 do 10:30 i popodne od 15 do 19 časova. U pitanju je stara obilaznica oko Soluna, tačnije Periferiaki, Egnatia i Nikis avenija pored mora  – navodi izvor iz fejsbuk grupe „Grčka info“, dodajući da je na području Soluna u toku veliki projekat izgradnje nove obilaznice i putnog čvorišta “Flyover”, a radovi koji su u toku trajaće barem četiri godine.

Grci savetuju da se koriste alternativni pravci, odnosno prolazak kroz industrijsku zonu i centar grada, ulicama Egnatia ili Nikis, takođe pored mora. Ako dolazite iz pravca Evzonija i želite obilaznicom ka Atosu, Tasosu, Asprovalti, Stavrosu, Kavali, preko stare obilaznice vozi se oko osam kilometara. Alternativno, ako želite potpuno da izbegnete obilaznicu, do ovih destinacija uvek možete doći i preko graničnih prelaza Dojran i preko Bugarske. Ograničenje brzine na deonici izvođenja radova iznosi 70 kilometara na čas, a duž puta na kojem se izvode radovi, sa obe strane postavljeni su betonski blokovi i potrebna signalizacija za usmeravanje vozača. Na većem delu asfalt je skinut i taj deo je nasut kamenjem.

Grčke vlasti kažu da će nova obilaznica “Flyover” opsluživati 10.000 vozila na sat u svakom smeru i spasiće mnogo života, jer je trenutna stopa smrtnosti na ovoj obilaznici u Solunu 12 puta veća nego na Atiki putu u Atini.

Oni koji u grčku planiraju automobilom treba da znaju i da od Beograda do Soluna, preko Severne Makedonije ima 630 km, dok je put preko Bugarske duži za 41 km. Za putarinu u Srbiji potrebno je odvojiti 3.420 dinara za oba smera na potezu od Beograda do Preševa, odnosno po 1.720 u jednom smeru, dok se u Severnoj Makedoniji na pet naplatnih rampi plaća ukupno 17 evra za oba smera. Gorivo u grčkoj takođe je skuplje, litar dizela plaća se 1,99, a litar benzina 1,86 evra.

Ne treba zaboraviti ni na policiju koje na grčkim outevima ima dosta. Kazne u Grčkoj su takođe rigorozne, za vožnja pod uticajem alkohola plaća se od 78 do 1.200 evra, prekoračenje brzine u naseljenom mestu do 20 km/h naplaćuje se 100 evra, a prolazak kroz crveno svetlo i preticanje preko pune linije čak 700 evra. Ukoliko vam je toplo, pojas nemojte otkopčavati jer je kazna za nevezivanje pojasa 350 evra, a bilo kakvo korišćenje telefona u toku vožnje naplaćuje se 100 evra. Za pušenje u vozilu, ukoliko je u njemu dete mlađe od 12 godina možete platiti kaznu do čak 1.500 evra, za vožnju u papučama 50 evra, a kada konačno stignete na vašu željenu destinaciju pazite kako gde ćete parkirati jer se za nepropisno parkiranje plaća od 40 do 280 evra.

foto:/ Freepik

 

  • https://stream.iradio.pro/proxy/lovalovaradio?mp=/stream
  • LovaLova Radio