Danas počinje leto, pred nama dani paklenih vrućina

Leto je svoj dolazak odlučilo da objavi na sva zvona. Današnji dan, 20. jun obeležava se kao letnja dugodnevica, najduži dan u godini koji i zvanično objavljuje početak leta, iako je sudeći po vremenskim prilikama, leto već nekoliko dana zauzelo pobednički tron.

Danas će period dana trajati čak 15 sati i 35 minuta, a dug dan i položaj sunca uticaće i na njegovo pojačano zračenje, pa će UV indeks ovih dana biti veoma visok, od 7 do čak 9, na skali gde je maksimalno UV zračenje 10. Najtopliji deo dana biće od 11 do 18 časova. U toku je i pik toplotnog talasa koji je ovih dana dominantan u Srbiji. Veoma topla vazdušna masa zadržaće se i u narednih sedam dana, sa prosečnim vrednostima od 33 do 39 stepeni Celzijusa. Sutra i u subotu najavljuju se najtopliji junski dani sa temperaturom do 40 stepeni Celzijusa.

Prema podacima Hidrometeorološkog zavoda Srbije, u nedelju, 23. juna i u prvim danima naredne sedmice na severu i zapadu Srbije očekuje se manji pad temperature, ali će paklene vrućine da se nastave od utorka, 25. juna.

Doktori savetuju da se u najtoplijem delu dana ne izlazi iz kuće bez preke potrebe, preporučuje se redovna upotreba kreme za sunčanje sa visokim UV faktorom kao i redovna hidratacija, najbolje običnom vodom bez zaslađivača, preko dva litra na dan.

foto:/ Freepik.com/RHMZ

  • https://stream.iradio.pro/proxy/lovalovaradio?mp=/stream
  • LovaLova Radio