Jesmo li najskuplji u zemlji?

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, cene poljoprivrednih proizvoda na malo, u prvoj nedelji juna različite su u celoj zemlji, a nije svejedno ni da li ćete za vašu potrošačku korpu pazariti u radnji ili na pijaci. Uz Valjavo, Zaječar, Kragujevac i Smederevo, Subotica je jedan od pet najskupljih gradova u zemlji kada su u pitanju cene u prodavnicama.

Kilogram krompira u nekom od subotičkih supermarketa u proseku koštao 150 dinara, doć je isti u Beogradu, Pančevu, Leskovcu ili Novom Sadu trebalo platiti 100 dinara. Kilogram pasulja u Subotici je prosečno koštao 480 dinara, dok se u Novom Sadu ili Pančevu isti prodavao za 300 dinara. Kilogram crnog luka u subotičkim prodavnicama je prosečno koštao 100 dinara, slatkog kupusa 70 dinara, kilogram oraha 1400, a kilogram jabuka 110 dinara.

Kada su u pitanju cene mesa, kilogram svinjetine je koštao u proseku 780 dinara, kilogram piletine 380 dinara, a kilogram junetine oko 1000 dinara. Poređenja radi, svinjsko meso se u Beogradu prodavalo za 700 dinara po kilogramu, piletina je bila 320, a junetina 830 dinara.

Cena paradajza po kilogramu u Zrenjaninu kretala se oko 120 dinara, dok se isti u Beogradu, Subotici, Vranju i Novom Pazaru prodavao za oko 180 do 200 dinara. Za kompletnu salatu potrebla je i paprika koja je u Kraljevu mogla da se kupi za 150 dinara po kilogramu, dok se isti proizvod u Subotici i Kragujevcu kretao i do čak 350 dinara.

Kajsije su u Subotici bile oko 300 dinara po kilogramu, a trešnje najmanje 250 dinara ukoliko smo se odlučili da ih kupomo u nekim od supermarketa.

Ako posmatramo cene na pijacama, slika je sasvim drugačija, kilogram krompira koštao je od 80 do 100 dinara, pasulja oko 350 dinara, crnog luka 100 dinara, a slatkog kupusa od 60 do 70 dinara. Cene voća i mesa takođe su bile povoljnije na subotičkim pijacama, u odnosu na supermerkete.

Za razliku od Subotice, pijačne cene u Beogradu bile su znatno više od cena u prodavnicama, od 18 do 35 odsto.

foto:/Freepik.com

  • https://stream.iradio.pro/proxy/lovalovaradio?mp=/stream
  • LovaLova Radio