Komemoracijom obeleženo 80 godina od deportacije subotičkih Jevreja.

Komemorativnim skupom u Sinagogi i polaganjem venaca na spomenik stradalim Jevrejima kod nekadašnjeg geta i na spomenik žrtvama Holokausta u dvorištu Sinagoge, juče, 16. juna obeleženo je 80 godina od deportacije subotičkih Jevreja u tranzitne logore u Drugom svetskom raatu. Venac na spomenik stradalim Jevrejima položili su član Gradskog veća, Srđan Samardžić, predsednik Upravnog odbora Fondacije „Subotička Sinagoga“ dr Balint Pastor, kao i brojni zvaničnici.

Stradanja Jevreja započela su odmah posle raspada Kraljevine Jugoslavije i nemačke okupacije u Srbiji, u kojoj je već u aprilu 1941. godine uvedena stroga okupaciona uprava. Od 75.000 Jevreja, koliko ih je živelo u predratnoj Jugoslaviji, rat preživelo oko 15.000, a procenjuje se i da je u Srbiji ubijeno blizu 15.000 Jevreja, od čega više od devet hiljada iz Beograda. Ogromne žrtve podnela je i subotička jevrejska zajednica. U sabirni logor u Bačalmašu, a potom u Aušvic i druge koncentracione logore i fabrike smrti širom Evrope, 16. juna 1944. deportovano je, oko četiri hiljade subotičkih Jevreja – rekao je Samardžić.

Predsednik Upravnog odbora Fondacije „Subotička Sinagoga“ dr Balint Pastor poručio je da se nikada, ni u jednom trenutku ne sme izgubiti iz vida da nijedan stav ne može prouzrokovati stradanje niti jednog pojedinca, zajednice ili naroda.

Nećemo dozvoliti da izbledi sećanje na užas koji se dogodio pre 80 godina. Naša je individualna i kolektivna, a posebno politička odgovornost da ove pojave osudimo, ali to nije dovoljno, već treba i da im se suprotstavimo. Grad Subotica je pre 30 godina podigao spomenik u dvorištu Sinagoge, opipljiv, vidljiv znak i mesto sećanja. O stanju Sinagoge pre kompletne obnove ne moram govoriti. Nismo dozvolili da arhitektonski biser Subotice potpuno propadne, ona nije samo nasleđe Srbije i Mađarske, već i Evrope i celog sveta. Zahvaljujući našim naporima, uz veliku pomoć Vlade Mađarske i sredstvima budžeta, ovo prelepo zdanje je od 2018. godine ponovo zablistalo – naglasio je dr Pastor podsećajući da je Sinagoga, koja je nekada služila kao mesto okupljanja za molitvu Jevreja subotičke zajednice, danas mesto kulturnih događaja visokog kvaliteta.

Prisutnima u Sinagogi obratili su se i predsednik Jevrejske opštine Subotica Robert Sabadoš.

Misao pa reč je uvek prvi stepenik u oblikovanju socjalnih, ekonimskih i političkih odnosa u društvu, koji korak po korak utiču na osnovne sisteme vrednosti, poimanja dobra i zla, lepog i ružnog, prihvatljivog i neprihvatljivog. Od sredine 30. godina prošlog veka u većini evrospkih zemalja Jevreji su postali označeni i sankcionisani kao ružni, nepristojni i neprihvatljivi što je dovelo do marinalizacije, pa je moralni zemljitresdeportacije subotičkih Jevreja prošao samo uz glas protesta časnih pojedinaca, i glasan muk većine. U svicima Tore, jevreski narod se naziva „Dom Izraelov“ – istakao je Sabadoš, između ostalog.

Vence  na spomenik stradalim Jevrejima u dvorištu Sinagoge položio je i načelnik Severnobačkog upravnog okruga, Bojan Šoralov, predstavnici ambasade Mađarske u Beogradu, konzularnih predstavništava, jevrejskih opština, nacionalnih saveta i pojedinih  organizacija i udruženja.

foto:/ LovaLova portal

  • https://stream.iradio.pro/proxy/lovalovaradio?mp=/stream
  • LovaLova Radio