Na Odeljenju ortopedije subotičke bolnice održana radionica za ugradnju totalne proteze kolena

Ugradnja totalne proteze kolena ili aloartroplastika kolena totalnom protezom je procedura koja se već oko dve decenije uspešno izvodi u Opštoj bolnici Subotica, uz velik broj zadovoljnih pacijenata. Radi se o vrlo složenoj proceduri koja se širom sveta svakodnevno unapređuje u cilju dobijanja što boljih rezultata uz što manje komplikacija.

Sama procedura zahteva primenu vrhunskih implantata uz korišćenje najmodernije opreme. Uspeh same operacije najviše zavisi od dobre operativne tehnike ortopeda koji je izvodi.

U cilju unapređenja operativne tehnike aloartroplastike kolena organizovana je radionica u okviru Odeljenja za ortopediju koju je vodio eminentni stručnjak iz oblasti aloartroplastike kolena i kuka prof. dr Zoran Baščarević, direktor Instituta za ortopedsko-hirurške bolesti “Banjica”.

U okviru radionice, urađene su dve procedure aloartroplastike kolena totalnom protezom, uz demonstraciju napredne operativne tehnike od strane dr Baščarevića sa kojim su imali priliku da operišu svi lekari Odeljenja ortopedije subotičke bolnice, kao i gosti sa Odeljnja ortopedije Opšte bolnice u Senti. Tokom izvedenih procedura, lekari koji su učestvovali u radionici, mogli su da usvoje nove hirurške veštine koje će im pomoći da procedure aloartroplastike kolena izvode efikasnije i uspešnije uz brži oporavak pacijenata i njihov kraći boravak u bolnici.

Takođe je uspostavljena i saradnja sa IOHB “Banjica” čiji je cilj da lekari Opšte bolnice Subotica mogu kontinuirano da se edukuju u toj ustanovi, učestvujući u različitim operativnim procedurama. Prema rečima načelnika Odeljenja ortopedije dr Mirsada Maljanovića, organizatora skupa, do kraja godine u subotičkoj bolnici očekuju se nove radionice na Odeljenju ortopedije koje će dovesti do primene novih tehnologija i operativnih tehnika za lečenje naših sugrađana i svih pacijenata koji se leče u našoj bolnici.

foto:/ Opšta bolnica Subotica

  • https://stream.iradio.pro/proxy/lovalovaradio?mp=/stream
  • LovaLova Radio