Na Olimpijskim sportskim igrama učenika subotički đaci osvojili 41 medalju

12. Olimpijske sportske igre učenika Republike Srbije održane su u Novom Sadu, od 24. do 30. maja tekuće godine, a učešće je u 14 sportova uzelo oko 6.000 učenika. Preko 200 subotičkih učenika – sportista usvojilo je 41 medalju čime su ove učeničke Olimpijske igre bile nikad uspešnije, u pojedinačnim kategorijama osvojeno je 10 je zlatnih, 16 srebrnih i 15 bronzanih medalja. Ovim brojem oboren je rekord u osvojenim medaljama na školskim takmičenjima.

U ekipnim sportovima, zlato su osvojili učenici Gimnazije „Svetozar Marković“ u futsalu, srebrne medalje učenici Tehničke škole „Ivan Sarić“ u stonom tenisu i učenici OŠ „Jovan Mikić“ u gimnastici, dok su se bronzanim medaljama okitili učenici Gimnazije „Kostolanji Deže“ u stonom tenisu, učenici Politehničke škole u streljaštvu, učenici OŠ „Ivan Goran Kovačić“ u gimnastici kao i učenici OŠ „Hunjadi Janoš“ u disciplini Male olimpijske igre.

Uz podršku lokalne samouprave i Saveza za školski sport, kako i pedagoga fizičke kulture Grada Subotica, svim učesnicima olimpijskih igara u Novom Sadu obezbeđene su majice kao i sportski rančevi. Učenici i nastavnici su dostojno prezentovali naš grad i opravdali Suboticu kao Evropski grad sporta za 2024. godinu.

Savez je imao nesebičnu pomoć lokalne samouprave, a Subotički učenici su, po prvi put nosili sportske majice i rančeve na Olimpijskim igrama, bili smo prepoznati. Izuzetno sam ponosan na sve naše učenike koji su dali sve od sebe i potrudili se da Suboticu predstave kao Evropski grad sporta za 2024. godinu, mislim da smo očekivanja u potunosti ispunili – istakao je Radoslav Svirčev, generalni sekretar Saveza za školski sport, dodajući da je na prethodnim igrama u Vranju Subotica osvojila 12 medalja, a ove godine 41.

Učenik Gimnazije „Svetozar Marković“, Filip Kulić osvojio je zlatnu medalju.

Takmičenje se odvijalo u četiri kategorije, takmičio sam se u najstarijoj, išao sam kao pojedinac i uspeo sam da osvojim prvo mesto u višeboju. Jako sam zadovoljan, nisam bio siguran da ću biti prvi ali rad se isplatio. Tu je bilo gimnastičara koji se i inače bave gimanstikom kao i ja, i konkurencija nije bila slaba, ja svoj uspeh vidim kao veoma lep – poručio je Kulić.

Veliki uspeh ostvarila je i atletičarka Dajana Bašić Palković iz OŠ “Sveti Sava”, koja je u trci na 600 metara osvojila srebrnu medalju.

Trka je bila teška, imala sam veliku konkurenciju sa kojima se takmoičim i na državnim prvenstvima, uspela sam da se izborim za to druga mesto, mogla sam biti prva ali eto, nije bio taj dan – rekla je Bašić Palković.

foto:/ Igor Preradović

  • https://stream.iradio.pro/proxy/lovalovaradio?mp=/stream
  • LovaLova Radio