Na ovogodišnjem Kupu Matematičke gimnazije 80 učesnika iz pet zemalja

Ministarka prosvete u Vladi Republike Srbije Slavica Đukić Dejanović otvorila je juče, 24. juna dvanaesti Kup Matematičke gimnazije, koji okuplja najbolje takmičare iz Srbije, regiona i Evrope i ujedinjuje ih u zajedničkoj misiji, a to je širenje znanja i podsticanje razvoja matematike, računarstva i fizike.

Đukić Dejanović je ukazala na to da Matematička gimnazija predstavlja bastion znanja i rasadnik talenata i da je uzor mnogim školama u Srbiji, a istovremeno je izvrstan ambasador našeg obrazovnog sistema u svetu.

Svake godine iz ove škole izlaze budući naučnici, eksperti, istraživači, inovatori – svi oni su ključni nosioci promena i svet budućnosti pripada upravo njima – rekla je ministarka.

Ministarstvo prosvete je i ove godine generalni pokrovitelj Kupa Matematičke gimnazije, najvećeg skupa ove vrste u čitavom regionu, napomenula je Đukić Dejanović, podvukavši da će Ministarstvo uvek ostati čvrst i pouzdan prijatelj ovakvih poduhvata, čiji je značaj podjednako važan i za srpske i za međunarodne obrazovno-naučne tokove.

Od prethodne godine Kup je obogaćen takmičenjem u šahu, a ove godine se u sklopu njega održava i debatni turnir, što na izvanredan način objedinjuje raznovrsne discipline.

Više od 80 učesnika, među kojima su đaci iz Rumunije, Slovenije, Hrvatske, Švedske i Srbije, pokazaće svoja znanja i umeća tokom tri dana takmičenja, a ceremonija svečanog zatvaranja će biti u Narodnoj skupštini Republike Srbije, 26. juna u 20 časova.

foto:/Ministarstvo prosvete

  • https://stream.iradio.pro/proxy/lovalovaradio?mp=/stream
  • LovaLova Radio