Objavljeni preliminarni rezultati lokalnih izbora u Subotici

Izborna komisija grada Subotice donela je juče, 3. juna Odluku o utvrđivanju preliminarnih rezultata izbora za odbornike Skupštine grada Subotice, koji su održani u nedelju, 2. juna tekuće godine.

Prema donetoj odluci, na teritoriji grada Subotice, od ukupno 125.458 glasača upisanih u birački spisak, na izborima je glasalo 52.484 građana, odnosno 41,83 odsto od ukupnog broja upisanih birača.

Najviše glasova osvojila je lista “Aleksandar Vučić – Subotica sutra” ukupno 25.893 glasa, odnosno 35 odborničkih mesta, potom lista “Savez vojvođanskih Mađara – dr Balint Pastor” 13.777 glasova i 19 odborničkih mesta. Treća po broju osvojenih glasova je lista “Subotica protiv nasilja – biram Subotici, Nela Tonković” 7.721 glas i 10 odborničkih mesta i četvrta, lista “Za pravednu Suboticu – Demokratski savez Hrvata u Vojvodini, Stranka pravde i pomirenja – Tomislav Žigmanov” 2.182 glasa odnosno tri obrtnička mesta – istakla je Tatjana Božić, predsednica Izborne komisije Grada Subotice, dodavši da Grupa građana “Za kulturnu Suboticu” nije prošla cenzus jer je imala 913 osvojenih glasova.

Napominjem da u toku glasanja nije bilo veće nepravilnosti, izborni dan je prošao uobičajno i u zapisnicima o radu biračkih odbora nije bilo prigovora članova. Izbore je pratilo 13 stranih poosmatrača koji na teritoriji celog grada, na različitim biračkim mestima pratili izbore, a takođe su pratili i primopredaju izbornog materijala u prostorijama Nove opštine u Subotici – rekla je Božić.

Na lokalnim izborima 2024. godine u Subotici registorvana su i 22 listića koja nisu ubačena u glasačke kutije, 1.976 listića odnosno 3,77 odsto glasova bilo je nevažeće, a 50.486 listića, odnosno 96,23 odsto glasova proglašeno je kao važeće.

Prema rečima predsednice GIK Subotica, Tatjane Božić, zakonski rokovi za prigovore teku, njihov rok je 72 časa od objavljivanja preliminarnih rezultata, nakon čega će biti poznati i konačni rezultati.

foto:/ Igor Preradović

  • https://stream.iradio.pro/proxy/lovalovaradio?mp=/stream
  • LovaLova Radio