Održan XXV Međunarodni turnir veterana u košarci – FOTO I VIDEO

Subotica s pravom nosi epitet „Evropski grad sportak za 2024. godinu“, u velikoj meri zbog duge tradicije uspeha naših košarkaša i košarkašica. Jedne od najzaslužnijih svakako su subotičke „Kornjače“, tj veteranke košarkaškog kluba „Spartak“ iz Subotice. Proteklog vikenda, od 7. do 9. juna, u našem gradu je organizovan XXV Međunarodni turnir veterana u košarci na kojem je učestvovalo preko 400 takmičara iz devet zemalja regiona.

Na tri lokacije u Subotici, tačnije u Hali sportova kod Dudove šume i u fiskulturnim salama OŠ “Majšanski put” i OŠ “Sečenji Ištvan” 37 timova igralo je preko 40 utakmica u trajanju od osam minuta, sasvim dovoljno da se pokaže i dokaže koliko je velika ljubav prema košarci. Sve je počelo još davne 1997. godine kada je organizovan prvi turnir “Kornjača”.

Emocije su jake, još od četvrtka smo imali goste i družili se sa njima. Kada se prošle godine završio 24. turnir, već sledećeg dana krenuli smo u razmišljanje i organizvanje ovogodišnjeg, 25. jubilarnog turnira jer, koliko god da je prošli bio dobar, želeli smo da ovaj bude nešto specijalno. Lepu saradnju imamo sa našim kornjačama i našu družinu smatramo kao drugu porprdicu, naše druženje ne svodi se samo da jedemo, pijemo i igramo košarku, već i kada su mnogo ozbiljniji problemi u pitanju, mi smo tu, svi za jednog i jedan za sve – kaže Anka Pejušković, jedna od „musketarki“ koja je prva krenula u organizaciju košarkaškog turnira.

Nije uvek lako jer, kako Pejušković priča, 2014. godine imala je problema sa leđima zbog čega je morala da naprabi sportsku pauzu od šest godina.

Išla sam na druženja ali ne u salu jer mi je bilo bolno da dođem, a da ne mogu da bacim koš. Onda sam jedne nedelje ipak odlučila da bacim neki zicer, posle toga malo i da trčim, a sada već mogu da ubacim i trojku i rekla sam, sve dok to mogu da radim živa sama – poručuje Anka Pejušković.

Šest meseci unazad uvek pričamo o tome, svaki nedelje kada se vidimo, uvek planiramo ali i smišljamo neke nove šale da bi druženje bilo interesantnije i ne kao prošle godine. Već dugo smo zajedno, imamo praksu i uhodane smo, svaka devojka ima svoj zadatak. A kada se družimo, kada smo na zabavama, zajedno i kada svi ustanu da pevaju naježim se. Naravno da i dalje treniram i igram, kada i koliko mogu – objašnjava još jedna od organizatorki i prvih članica subotičkih kornjača, Edita Taušan.

Nakon završenih turnira, organizovana je i svečana dodela pehara i medalja u Velikoj većnici subotičke Gradske kuće, a do narednog, 26. turnira svi možemo da zapevamo i njihovu omiljenu pesmu sa druženja, „Za ona dobra stara vremena“.

Rezultati turnira:

 

 

 

 

 

foto i video:/ LovaLova portal/ Emina Savin

  • https://stream.iradio.pro/proxy/lovalovaradio?mp=/stream
  • LovaLova Radio