Osmaci polagali test iz matematike, danas se polaže izborni predmet

Ministarstvo prosvete Vlade Republike Srbije saopštilo je da je juče, 19. juna u osnovnim školama u našoj zemlji regularno i bez ikakvih problema završen drugi dan završnog ispita, tokom kojeg su učenici osmog razreda rešavali test iz matematike.

Ministarstvo je u stalnom kontaktu sa okružnim komisijama, supervizorima i spoljnim saradnicima i svima koji čine da završni ispit prođe regularno i za sada nije dobilo informacije koje bi ukazivale na odstupanja od propisanih procedura. Ispitu iz matematike pristupilo je 99,64 odsto učenika, odnosno 64.443 od ukupno 64.674 prijavljenih. Tokom jučerašnjeg dana, u sva 33 skening-centra, sve je proteklo po planu i završeno je skeniranje testova i omotnica, a okončano je i pregledanje zadataka iz srpskog, odnosno maternjeg jezika.

Kada je reč o polaznicima funkcionalnog osnovnog obrazovanja odraslih, oni su sve testove polagali u utorak, 18. juna. Ispitu je, od 1.561 lica, koja su završila funkcionalno osnovno obrazovanje odraslih, pristupilo 68,55 odsto (1.070).

Danas, trećeg dana završnog ispita, učenici osmog razreda polagaće test iz jednog od pet ponuđenih predmeta po izboru – geografija, istorija, biologija, hemija i fizika. Najveći broj učenika opredelio se da polaže test iz geografije.

Učenici imaju na raspolaganju 120 minuta da urade zadatke i ne mogu u prvih 45 minuta napustiti prostoriju u kojoj polažu test, kao i poslednjih 15 minuta predviđenih za rad. Roditelji će uvid u preliminarne rezultate imati u subotu, 22. juna, na nivou škola i portalu Moja srednja škola, a istog dana će moći da podnesu i prigovor na rezultate završnog ispita. Konačni rezultati biće objavljeni 25. juna. Lista opredeljenja za upis u srednju školu (lista želja) moći će da se podnese putem portala Moja srednja škola i neposredno u školi 26. i 27. juna, dok će konačna lista opredeljenja (želja) biti objavljena 29. juna. Objavljivanje konačnih rezultata raspodele po školama i obrazovnim profilima u osnovnim i srednjim školama biće 2. jula. Upis u srednje škole moći će i ove godine da se obavi potpuno elektronskim putem korišćenjem portala Moja srednja škola od 2. do 6. jula.

foto:/ Freepik.com

  • https://stream.iradio.pro/proxy/lovalovaradio?mp=/stream
  • LovaLova Radio