Osuđen vlasnik turističke agencije iz Subotice

Vlasnik turističke agencije „Sun & Sea“ it Subotice, Miroslav Despi, koji je na prevaru, tokom 2018. godine od nekoliko klijenata na račun uplate turističkih aranžmana i avionskih karata uzeo 50.000 evra, a potom nestao iz zemlje, postupajući sudija Posebnog odeljenja za suzbijanje korupcije Višeg suda u Novom Sudu osudio je na pet godina zatvora, prenosi „Blic“.

Osim zatvorske kazne, Despiju je izrečeno i pet godina zabrane obavljanja funkcije direktora u privrednim društvima, uz obavezu da nadoknadi imovinsko pravni zahtev oštećenima.

– Sudija je objavio presudu mom klijentu kome se sudilo u odsustvu i dok ne dobijem pismeni otpravak presude i ne upoznam se sa obrazloženjem iste ne bih komentarisao odluku suda – izjavi je za „Blic“ advokat Dane Žigić, uz napomenu da će na presudu podneti žalbu u zakonskom roku.

Despi, koji je još uvek u bekstvu, sumnjiči se da je tokom 2018. godine od desetine građana uzeo preko 50.000 evra, tako što su oni u turističkoj agenciji „Sun & Sea“ uplatili aranžmane za letovanja, da bi na kraju ostali bez letovanja ali i uplaćenog novca. Jedino što ih je sačekao na zaključanim vratima agencije, bila je poruka „Godišnji odmor“.

Nakon što je otkriveno da se radi o prevari, nadležnima tj Policijskoj upravi Subotica javili su se brojni građani, a ceo slučaj preuzelo je Posebno odeljenje za suzbijanje korupcije Višeg suda u Novom Sadu. Za dotičnim je pre šest godina raspisana potraga, a turistička agencija „Sun & Sea“ je zatvorena.

Direktor Udruženja turističkih agencija Srbije „Yuta“, Aleksandar Seničić izjavio je za Blic da je vlasnik agencije „San & See“ ukrao novac od putnika i da mora krivično da odgovara. Seničić je upozorio turiste da bi morali da vode računa kada biraju agenciju preko koje će da uplaćuju letovanje kako ne bi dolazili u ovakve situacije.

Prema njegovim rečima, spisak agencija prvo treba proveriti na sajtu „Yuta“, ili tražiti agencije koje nisu na spisku ali imaju dobre kritike i pouzdane su. Svaka agencija mora biti registrovana i mora da poseduje dozvolu za rad koju izdaje nadležno ministarstvo. Kada agencija ima licencu, to znači da poseduje i garantni fond, što za buduće putnike zapravo predstavlja polisu osiguranja i način na koji će se sredstva moći naplatiti ukoliko ne dođe do realizacije saradnje.

www.Freepik.com

  • https://stream.iradio.pro/proxy/lovalovaradio?mp=/stream
  • LovaLova Radio