Počinjnu žetveni radovi, poljoprivrednici apeluju na vožače da obrate pažnju u saobraćaju

Udruženje poljoprivrednih proizvođača Subotice apeluje na učesnike u saobraćaju da zbog početka žetve, a time prisustva radnih mašina na putevima, budu posebno oprezni prilikom vožnje i prilagode brzinu kretanja uslovima na putu. Žetva počinje i trajaće naredne tri nedelje.

Apelujemo na vozače оvih vozila da se dosledno pridržavaju svih saobraćajnih propisa, redovno оbavljaju tehničke preglede, da im svetlosno-signalni uređaji budu ispravni, kао i uređaji za spajanje vučnog i priključnog vozila, kao i da koriste žuto rotaciono svetlo. Podsećamo da je potrebno da poseduje vozačku dozvolu odgovarajuće kategorije, da vozilom nikako ne upravljaju pod dejstvom alkohola, kао i da sa obradivih površina i zemljanih puteva na kolovoz ne iznose blato, i posebno obrate pažnju na bezbednost i propise prilikom uključenja u saobraćaj – kaže Miroslav Matković, predsednik Skupštine Udruženja poljoprivrednika Subotice.

Matković takođe podseća i sve paore da urade tehničke preglede na svojim radnim mašinama, i ujedno skreće pažnju da na Čantavirskom putu i Bikovačkom, zbog suženog nadvožnjaka, svi vozači budu strpljivi i da prilikom prelaska radnih mašina omoguće mimoilaženje.

Apelujemo i na sve ostale učesnike u saobraćaju da budu dodatno oprezni i posebnu pažnju obrate na vozače traktora i drugih radnih mašina. Posebno, da obrate pažnju na signalizaciju na mašinama, odnosno da ne vrše preticanje kada je žmigavac, odnosno pokazivač pravca uključen. Dobrovoljno vatrogasno društvo “Matica” Subotica je u tekućoj godini obavila predžetveni pregled poljoprivredne mehanizacije. Preventivnim pregledima, savetima i otklanjanjem eventualnih kvarova i nedostataka se unapređuje zaštita od požara, a može se i delovati na smanjenje štete ukoliko do njega dođe – poručuje predsednik Skupštine Udruženja poljoprivrednika Subotice, Miroslav Matković.

foto:/ Freepik.com

  • https://stream.iradio.pro/proxy/lovalovaradio?mp=/stream
  • LovaLova Radio