Potpisan sporazum između Visoke škole strukovnih studija za obrazovanje vaspitača i trenera iz Subotice i Kineziološkog fakulteta iz Osijeka

Visoka škola strukovnih studija za obrazovanje vaspitača i trenera iz Subotice i Kineziološki fakultet iz Osijeka svečano su u ponedeljak, 4. juna, potpisali Sporazum o međunarodnoj saradnji ove dve obrazovne ustanove. Sporazum je svečano potpisan u većnici Rektorata u Osijeku, a potpisali su ga dr Vlasta Lipovac, direktorica Visoke škole strukovnih studija za obrazovanje vaspitača i trenera iz Subotice i dekan Kineziološkoga fakulteta iz Osijeka, prof. dr. sc. Vesnica Mlinarević. Potpisanim sporazumom stvara se prilika obe obrazovne ustanove zajednički apliciraju za učešće u programima koji su finansirani od strane Evropske unije ali i važnije, da rade na razmeni studenata, profesora i resursa, organizovanju zajedničkih konferencija i drugih aktivnosti koje su od obostranog značaja. Potpisivanju su prisustvovali i prodekan za nauku i međunarodnu saradnju doc. dr. sc. Ive Šklempe Kokić, prodekan za nastavu i studente izv. prof. dr. sc. Zvonimir Tomac ispred hrvatske, kao i dr. Sandra Vujkov, dr. Nataša Čamprag Sabo, bibliotekar Doma Čović i asistent Željka Popov ispred srpske delegacije.

Naša saradnja ogledaće se na više načina, „Kviz znanja“ koji smo tokom maja održali u našoj školi biće prilika da se i studenti iz Osijeka pokažu i takmiče naredne godine, a kao dodatne dve oblasti uvešćemo i zaštitu životne sredine i sport. Takođe, otvara se prilika da učestvujemo u međunarodnim projektima, pre svega jer je Hrvatska član Evropske unije, a što je najbitnije, naši studenti dobiće mogućnost da prisustvuju i nekim predavanjima na Kineziološkom fakultetu iz Osijeka, a profesori da ostvare gostujuća predavanja. Pokrajina nam je odobrila potrebna sredstva za saradnju i razmenu u okviru školskih ustanova i na tome smo veoma zahvalni – istakla je dr Vlasta Lipovac, direktorica Visoke škole strukovnih studija za obrazovanje vaspitača i trenera iz Subotice.

Prema njenim rečima, želja za saradnjom potekla je kada je dekan osiječkog fakulteta prof. dr. sc. Vesnica Mlinarević boravila u Somboru, tada se upoznala sa radom subotičke Visoke škole strukovnih studija za obrazovanje vaspitača i trenera.

Poslali su nam pozdrave i želju za saradnjom što smo rado prihvatili. Tokom septembra očekujemo njihovu posetu Paliću na nekoliko dana kada ćemo utanačiti sve pojedinosti oko saradnje. Pozvali smo ih i na učešće u našoj sledećoj konferenciji „Horizonti“ koja se organizuje u maju sledeće godine gde će nastupiti  gostujući profesori Kineziološkog fakulteta iz Osijeka. Sa druge strane, škole u Osijeku su dobile priliku da organizuje celodnevnu nastavu što ostavlja perspektivu ka povećanju broja studenata, zbog čega fakultet mora da proširi i svoje obrazovne kapacitete. Zato im je bila potrebna saradnja sa školom koja se bavi istim nastavnim profilima, pre svega trenerima, nutricionistima i strukovnim medicinskim sestrama. Kada smo posetili Kineziološki fakultet videli smo da je u pitanju škola koja je izuzetno opremljena, savremena, od učionica do biblioteke, holovi poseduju računare koji su dostupni studentima, zaista lep ambijent. Međusobna saradnja potpisana je na neodređeno vreme i veoma smo zadovoljni što je Pokrajina podržala ovaj poduhvat – naglašava dr Lipovac.

Kada su u pitanju dešavanja u Visokoj školi strukovnih studija za obrazovanje vaspitača i trenera Subotica, od direktorice smo saznali da uskoro, tačnije od 24. do 26, juna sledi upis studenata, dok su prijemni ispiti na kraju meseca. U narednoj školskoj godini 100 studenata imaće priluku da se školuje na budžet države, a po prvi put, medicinske sestre i nutricionisti moći će da započnu i master studije. U toku ove nedelje privodi se kraju i upis za operativne trenere što je sjajna prilika za sve one koji žele da dobiju i zvanični sertifikat.

Otvorena je i visokoškolska jedinica van sedišta, u Kragujevcu, za nju smo dobili akreditaciju i čekamo još samo dozvolu za rad koja će se realizovati do početka nove školske godine, školska jedinica u Tutinu takođe veoma lepo radi, a narednu planiramo da otvorimo u Novom Sadu. Od septembra nastavljamo sa našim kreativnim radionicama, a ono što je još važno napomenuti jeste da će tokom leta da se radi i na renoviranju objekta, dobili smo i projekte za novu opremu, popravku krova, kantine kao i za popločavanje hola takoda će sve biti uređeno i spremno da dočeka studente na početku nove školske godine – zaključuje dr Vlasta Lipovac, direktorica Visoke škole strukovnih studija za obrazovanje vaspitača i trenera iz Subotice.

foto:/ Visoka škola strukovnih studija za obrazovanje vaspitača i trenera/ LovaLova portal

  • https://stream.iradio.pro/proxy/lovalovaradio?mp=/stream
  • LovaLova Radio