Rezultati pojačane kontrole saobraćaja u Srbiji

Tokom protekle nedelje pripadnici saobraćajne policije Ministarstva unutrašnjih poslova su u sklopu međunarodne akcije pojačane kontrole saobraćaja usmerene na otkrivanje prekršaja upravljanja vozilom pod dejstvom alkohola i psihoaktivnih supstanci na teritoriji cele Srbije isključili iz saobraćaja 1.748 vozača zbog vožnje pod dejstvom alkohola, kao i 70 vozača koji su upravljali vozilom pod dejstvom psihoaktivnih supstanci.

Tokom ove akcije koja je od 17. do 23. juna ove godine sprovedena u 31 evropskoj državi članici organizacije ROADPOL evropske mreže saobraćajnih policija, u službenim prostorijama zadržana su 284 vozača koji su upravljali vozilom sa više od 1,20 promila alkohola u organizmu, od kojih je 68 zatečeno da upravljaju vozilom u stanju potpune alkoholisanosti, sa više od 2,00 promila, što predstavlja nasilničku vožnju.

Pored navedenih prekršaja, tokom sprovođenja akcije otkriveno je i oko 19.000 drugih prekršaja.

U sklopu ove akcije, širom Evrope je u petak, 21. juna, realizovan takozvani Alcohol and Drugs Marathon, kada su tokom 24 časa neprekidno u kontroli saobraćaja korišćeni svi raspoloživi alkometri, kao i uređaji za kontrolu prisustva psihoaktivnih supstanci u organizmu.

Tom prilikom u Srbiji su iz saobraćaja isključena 333 vozača zbog upravljanja vozilom pod dejstvom alkohola i 11 vozača zbog upravljanja vozilom pod dejstvom psihoaktivnih supstanci.

Imajući u vidu da je trenutno period kada se održava veliki broj proslava i muzičkih festivala, Ministarstvo unutrašnjih poslova apeluje na vozače da budu odgovorni i da ne upravljaju vozilom ukoliko su konzumirali alkohol.

foto:/MUP Srbije

  • https://stream.iradio.pro/proxy/lovalovaradio?mp=/stream
  • LovaLova Radio