Sastanak predsednika Skupštine AP Vojvodine Balinta Juhasa i ambasadora Mađarske u Srbiji Jožefa Mađara o zajedničkim projektima

Strateško partnerstvo Republike Srbije i Mađarske zasnovano je na čvrstim temeljima prijateljstva i uvažavanja, a obe zemlje su čvrsto opredeljene da se saradnja i nadalje produbljuje i jača, ocenjeno je na jučerašnjem sastanku predsednika Skupštine AP Vojvodine Balinta Juhasa i ambasadora Mađarske u Srbiji Jožefa Mađara.

Predsednik Juhas i ambasador Mađar razgovarali su u Skupštini AP Vojvodine o ulozi i doprinosu koju mađarska nacionalna zajednica u Vojvodini daje ovoj saradnji.

Mađarska nacionalna zajednica u Vojvodini je most koji neraskidivo povezuje dve zemlje. Uz razumevanje i podršku Republike Srbije vojvođanski Mađari imaju i koriste sve mogućnosti koje doprinose očuvanju i osnaživanju njihovog identiteta, a Mađarska kroz programe ekonomske pomoći pruža snažan zamajac socijalnom boljitku i stvaranju boljih uslova života – istakao je Juhas.

Predsednik Juhas i ambasador Mađar istakli su veliki značaj i potencijal u tome što Mađarska od 1. jula ove godine preuzima predsedavanje Savetom Evropske unije (EU), te će Republika Srbija sigurno dobiti pouzdanog i posvećenog partnera u svom procesu pridruživanja EU.

Siguran sam da će Mađarska tokom svog predsedavanja uložiti napor da se na najbolji način preciziraju, planiraju i ostvare potrebe i prekogranični projekti koji, uz pomoć predpristupnih fondova EU, značajno mogu poboljšati život građana Republike Srbije i ubrzati proces evrointegracija – rekao je Juhas.

Na sastanku je razgovarano i o važnosti činjenice da će mađarska zajednica, nakon završenih lokalnih izbora u Republici Srbiji, biti u mogućnosti da opredeljujući i aktivno učestvuje u kreiranju lokalnih politika, pre svega u sredinama u kojima živi procentualno veći broj pripadnika mađarske zajednice.

Razgovarano je i o značajnim aktuelnim projektima koje zajednički sprovode Srbija i Mađarska, poput izgradnje brze pruge Beograd-Budimpešta, kao i o mogućnostima za još intezivniju prekograničnu saradnju i zajedničko apliciranje u prekograničnim programima. Zajednički je ocenjeno da, i pored odlične saradnje, i nadalje postoji ogroman potencijal za jačanje ekonomskih veza, povezivanje privrednika, kao i za unapređenje veza u oblasti kulture i obrazovanja.

foto:/ Skupština Autonomne pokrajine Vojvodina

  • https://stream.iradio.pro/proxy/lovalovaradio?mp=/stream
  • LovaLova Radio