Šta je bolje da nosimo po vrućini, crnu ili belu odeću?

Ukoliko posmatramo Beduine, arapske nomade i stočare videćemo da oni po najvrelijem suncu Arabijskog poluostrva i Severne Afrike nose belu ali i crnu široku odeću, dok prelaze velike razdaljine usred pustinje. Naučnici su se pitali da li boja tkanine utiče na to koliko će naše telo biti zagrejano.

Prema njihovim istraživanjima, crna odeća brže apsorbuje toplotu od belih tkanina, ali je zanimljivo da ona ne dopire do kože u istoj količini kao bela. Količina toplote kojom je beduin izložen tokom boravka u vreloj pustinji ista je, bez obzira na to da li nosi crnu ili belu odeću. Međutim, prema stručnom mišljenju, dodatna toplota koju je apsorbovao crni ogrtač izgubljena je pre nego što je stigla do kože, u odnosu na beli ogrtač, što čnači da nas crna tkanina može više da nas štiti. Odličan izbor za boravak na suncu jeste i odeća boje peska. Još veći značaj predstavlja vrsta tkanine koju tokom toplog vremena nosimo, pamuk i lan su najugodniji za telo, a treba izbegavati sve tkanine koje u sebi imaju elastin ili sintetiku.

Takođe je veoma bitno da nosimo širu odeću koja se ne lepi za telo, bitno je da nam garderoba bude ugodna i da nas ne steže, jer na taj način vazduh može slobodno da cirkuliše između tkanine i tela.

Još jedan način na koji se Beduini štite od toplote jeste konzumiranje tople hrane i tečnosti, pre svega čaja. Topla hrana i napici izazivaju blago povećanje telesne temperature, zbog čega uticaj spoljašnje temperature neće biti toliko primetan, a telo će, sa druge strane, znojenjem sebe više da rashlađuje. Ledeni napici stvaraju disbalans u našem organizmu zbog čega osećaj olakšanja samo kratko traje, a nekon njega sledi još veća zagrejanost tela. Konzumiranje prostih šećera poput onih koji se nalaze u datulama ili medu daće nam više energije da pregrmimo dan, bez velikog utroška energije na njihovu razgradnju. Nošenje mareme ili šešira takođe će pomoći jer nam je glava zaštićena od direktnog udara sunčevih zraka zbog čega je i pojava sunčanice ređa.

foto:/Freepik.com

  • https://stream.iradio.pro/proxy/lovalovaradio?mp=/stream
  • LovaLova Radio