U Parizu otvorena izložba povodom predstojećih Olimpijskih igara

Ministar kulture u Vladi Republike Srbije Nikola Selaković otvorio je sinoć, 20. juna, u Kulturnom centru Srbije u Parizu izložbu „Sport u umetnosti. Umetnost sporta“, povodom predstojećih Olimpijskih igara u glavnom gradu Francuske.

Selaković je ukazao na to da u umetnosti često vidimo čak i jasnije nego na stadionu šta su strast, fascinacija, težina poraza i ushićenje pobede, i napomenuo da je to moguće samo zato što već sam sport u sebi nosi umetnost.

Izložba predstavljaju 44 umetnička dela i predmeta nastali od 1858. do 2018. godine. Realizacija izložbe rezultat je saradnje između Galerije Matice srpske, Muzeja Jugoslavije, Muzeja savremene umetnosti u Beogradu i Muzeja savremene umjetnosti Republike Srpke.

Na izložbi će biti prikazani radovi Save Šumanovića, Ivana Radovića, Petra Dobrovića, Ivana Tabakovića, Steve Todorovića, Petra Omčikusa, Dušana Todorovića, Bojana Bema, Uroša Đurića, Tomislava Peterneka, Henrija Mura, Endija Vorhola, Saja Tvomblija, Mikelanđela Pistoleta, Gotfrida Helvajna i Džejmsa Rozenkvista.

Posetioci će moći da vide i sportske rekvizite, medalje i fotografije kolekcije Muzeja Jugoslavije i umetničke fotografije iz Muzeja savremene umetnosti, koje svedoče o učešću jugoslovenskih sportista na olimpijskim igrama.

foto:/ Nemanja Mićević

  • https://stream.iradio.pro/proxy/lovalovaradio?mp=/stream
  • LovaLova Radio