U toku su pripreme za VII „Subotički polumaraton“

Vrhunac dešavanja u našem gradu, tokom leta svakako predstavlja „Subotički polumaraton“, najmasovnija gradska trka Srbije, koja se ove godine, po sedmi put, održava u nedelju, 25. avgusta. Organizatori su uveliko započeli priprema u želji da ovogodišnje trke budu najbolje i najmasovnije do sada. Sve profesionalne i rekreativne trkače i ove godine očekuju tri osnovne trke – trka na 21 km tj polumaraton, zatim trka na 10 km i trka na 5 km, kao i dečja trka.

Što se tiče trase trčanja ništa nismo promenili, tim koji pomaže oko organizacije isti je i ove godine, a sa nama su i dugogodišnji sponzori koji nam pomažu da se iz godine u godinu razvijamo. Krasi nas epitet „najlepše i najmasovnije gradske trke u Srbiji“, imamo i najlepše medalje. Međutim, „Subotički polumaraton“ je i najtoplija trka, pa smo ove godine odličili da sa programom počnemo u 8 časova. Putem društvenih mreža napravili smo anketu, svi su uglavnom rekli da je 8 časova najbolja opcija, zbog visokih temperatura. Pokušaćemo da prevarimo celzijus i ove godine trke završimo ranije – rekao je Žika Savin, organizator Subotičkog polumaratona, dodavši da se istog dana završava i Inter-etno festival u Subotici.

Start i finiš svih trka i ove godine biće ispred Gradske kuće, na Trgu Slobode, u centru grada. Na medalji VII Subotičkog polumaratona nalazi se slika gimnazije „Svetozar Marković“, prelepog zdanja koje je izgrađeno još davne 1900. godine i koje je deo subotičke secesije, zbog čega i odgovara motivu trke koja nosi naziv „Trči kroz istoriju“.

Na taj način prenosimo lepu poruku koja se širi kroz našu Srbiju i region. Zato i ove godine očekujemo mnoštvo trkača – naglasio je Savin.

Prema njegovim rečima, na ovogodišnjem VII Subotičkom polumaratonu povećan će biti broj okrepnih stanica i prskalica, sve u cilju što ugodnijeg učešća za sve trkače. Organizatori najavljuju da će „Subotički poumaraton“ ove godine okupiti oko 1700 trkača, prijavljenih je trenutno 630, a kompletiranih prijava preko 250.

Prve prijave za maraton traćaje do 30. juna i njihova cena za trku na 21 km iznosi 3.100 dinara, od 1. do 31. jula cena učešća biće 3.500 dinara, dok će cena od 1. do 16. avgusta, kada se prijave zatvaraju, biti 3.900 dinara. Kada je u pitanju trka od 10 km, cena paketa do 30. juna iznosi 2.800 dinara, odnosno 3.200 din za one koji se budu prijavili od 1. do 31 jula, a od 1. do 16. avgusta cena učešća u ovoj trci biće 3.600 dinara. Za trku od 5 km, cena paketa do 30. juna iznosi 2.500 dinara, od 1. do 31. jula učešće će se plaćati 2.900 dinara, odnosno od 1. do 16. avgusta biće 3.300 dinara.

Nisu zaboravljeni ni mališani koje žele da pokažu svoj takmičarski duh, trka za decu „Active kids future run“ startovaće ove godine oko 10 časova. Organizatori poručuju da prijava dece za trku kreće uskoro, putem online formulara, a moguća će biti i prijava licu mesta, na sam dan trke.

Svake godine kada postavimo limit za učesnike, taj broj se i nadmaši, i on je uvek oko 700 mališana. I ove godine za svu decu planirani su odgovarajući pokloni, kao i medalja za svakog učesnika. Trku ćemo realizovati na parkingu ispred Gradske kuće, prošle godine se to mesto pokazalo kao efikasno, pa ćemo isto primeniti i ove godine – poručuju prof. dr Sabolč Halaši i Čaba Nađ, organizatori trke “Active Kids Future Run“.

Osim medalja i majica, u startnim paketima nalaziće se i pregršt nagrada za sve one koji će se popeti na pobedničko postolje, a prema najavama organizatora, promoter ovogodišnjeg najpopularnijeg polumaratona u Srbiji moga bi biti čuveni košarkaš, Nikola Kalinić.

Predstavnik zdravstvenog obezbeđenja VII Subotičkog polumaratona, Žolt Sendi iskatako je da će se, u saradnji sa Crvenim krstom Subotice, na različitim punktovima nalaziti osoblje koje će u slučaju potrebe moći da deluje, obezbeđena su dva saniteta, jedan na startu sa triažnim šatorom, i drugi koji će pratiti svaku trku, a tu su i volonteri koji će takođe obilaziti trkače.

Važno je da obratimo pažnju i da već počnemo sa pripremama, biće veoma toplo. Iako su većina trkača profesionalci, moramo biti svesni da ponekad telo može da otkaže. Zato je preporuka da se koriste okrepne stanice u toku trke i da se što ranije počne sa pripremama za „Subotički polumaraton – istakao je Sendi.

Subotičani su do sada najviše bili usmereni ka trkama od 10 i 21 km, a iz organizacionog tima poručuju da trka od 5 km ove godine može biti posebno zanimljiva.

Sve više Subotičana trči naše trke na polumaratonu, ljudi dolaze čak i porodično. Mislim da je deonica od 5 km najbolja trka za one koji ove godine žele po prvi put da se priključe Subotičkom polumaratonu, zbog toga ovogodišnja „petica“ može biti jednako popularna kao i sve ostale trke – zaključio je organizator, Žika Savin.

foto:/ LovaLova portal

  • https://stream.iradio.pro/proxy/lovalovaradio?mp=/stream
  • LovaLova Radio