Na snagu stupio Sporazum o slobodnoj trgovini Srbije i Kine

Sporazum o slobodnoj trgovini Srbije i Kine kojim je obuhvaćeno više od 20.000 proizvoda stupio je juče, 1. jula na snagu, a on će omogućiti domaćim proizvođačima izvoz na kinesko tržište od 1,4 milijarde stanovnika, što bi, kako smatraju ekonomisti, trebalo da poveća izvoz u ovu zemlju.

Sporazum je potpisan još u oktobru prošle godine, a njime je obuhvaćeno 10.412 srpskih i 8.930 kineskih proizvoda. Predviđeno je da će, od prvog dana njegovog stupanja na snagu, 60 odsto robe će biti oslobođeno carina, a u narednih pet do 10 godina još 30 odsto robe, dok najosetljiviji, poljoprivredni proizvodi, i dalje ostaju zaštićeni. Kako prenose beogradski mediji, roba koja će biti oslobođena carina za pet godina, do tada će godišnje imati 20 odsto umanjenu carinu, dok će roba koja će biti bez carina za 10 godina, do tada godišnje imati smanjenje carina od po 10 procenata. Iz Srbije u Kinu, od juče, pored ostalog, može da se izveze sveže voće i povrće, farmaceutski proizvodi, proizvodi hemijske i mašinske industrije, a kompanije koje koriste pogodnosti predviđene Sporazumom moraju da dokažu da je 50 odsto vrednosti svakog proizvoda koji se izvozi nastalo u matičnoj državi.

Stručnjaci procenjuju da bi sporazum mogao da pomogne uravnoteženje robne razmene, odnosno smanjenju postojećeg spoljnotrgovinskog deficita i povećanju pokrivenosti izvoza uvozom. Ujedno se očekuje i proširenje investicionih i proizvodnih kapaciteta u Srbiji i jačanje sveukupne privredne delatnosti, kao i promena percepcije Srbije kao mesta za investiranje.

Spoljnotrgovinska razmena Srbije i Kine u 2023. je bila 6,09 milijardi dolara, od čega je 1,2 milijarde činio izvoz iz Srbije, a na listi pet glavnih izvoznih proizvoda iz Srbije u Kinu bili su rude bakra i koncentrati, katode, obrađeno drvo bukve, potom smrznuto goveđe meso i motori. Na listi kineskih proizvoda koji se uvoze u Srbiju, poređani po vrednosti, bili su kotlovi, pametni telefoni, portabl mašine, uređaji za klimatizaciju i obojeni lim.

foto:/ Freepik.com

  • https://stream.iradio.pro/proxy/lovalovaradio?mp=/stream
  • LovaLova Radio