Obeležen Dan borca

Polaganjem venaca na Spomenik žrtvama fašizma i spomenik „Njihovoj vernosti“, ispred bioskopa  „Jadran“, juče, 4. jula obeležen je Dan borca. Polaganju su prisustvovali predstavnici Gradskog odbora SUBNOR-a Subotica, Gradske uprave, Severnobačkog upravnog okruga, porodice palih boraca i brojni zvaničnici.

Dan borca, 4. jul obeležava se na godišnjicu sednice Politbiroa Centralnog komiteta Komunističke partije Jugoslavije, održane 4. jula 1941. godine u Beogradu, na kojoj je donesena odluka o podizanju oružanog ustanka. Ovaj praznik u Subotici je juče obeležen po 83. put.

Kod bioskopa „Jadran“ položili smo vence našim dragim sugrađanima koji su u ratovima 90-tih godina položili svoje mlade živote za našu slobodu. Uloga nas i generacija koje dolaze je da ovi praznici ne smeju da se zaborave i da se na dostojanstven način obeleže. Ne smemo da zaboravimo sve one koji su dali život za našu slobodu, pogotovo naše drage sugrađane koji su na oltar slobode položili ono najvažnije, najlepše što je u svima nama, a to je život. Neka im je večna slava i hvala za njihovu hrabrost i sve ono što su učinili za našu zajednicu – istakao je Aleksandar Toković, predsednik SUBNOR-a Subotice dodajući da će ova rganizacija i u narednim godinama nastaviti da neguje tradiciju, slobodu, mir, ljubav i antifašitam u svakom smislu.

Dan borca bio je državni praznik proglašen 26. aprila 1956. godine u SFR Jugoslavije, a ukinut je 2001. godine odlukom Vlade Srbije.

Praznik se i danas, nezvanično, proslavlja u organizaciji Saveza udruženja boraca narodnooslobodilačkog rata širom zemlje i regiona.

foto:/LovaLova portal.

  • https://stream.iradio.pro/proxy/lovalovaradio?mp=/stream
  • LovaLova Radio