Održan prvi Subotički festival zanatskog piva

Trg sinagoge u petak i subotu, 5. i 6. jula bio je prepun posetilaca i ljubitelja kraft piva koji su došli da podrže prvi Subotički festival zanatskog piva. Osim degustacije piva 13 domaćih pivara, Subotičani su imali prilike da uživaju u raznovrsnom muzičkom programu, hrani i gledanju četvrtfinalnih utakmica Evropskog fudbalskog prvenstva.

Zanatska piva pružaju poseban užitak jer se proizvode na tradicionalan način od nekoliko kvalitetnih pivarskih sirovina poput hmelja, ječmenog slada, vode i kvasca, uz dodatak slada od jagode, višnje, borovnice pa čak i čokolade. Organizator prvog Subotičkog festivala piva bila je organizacija IT Subotica 2030., a podršku su pružili i Grad Subotica, preduzeća Park Palić i Palić – Ludaš.

– Subotica je fantastično mesto za život, grad koji je lep i uređen i koji ima sve što je potrebno za porodični život ali, sa druge strane, kad god radimo neka istraživanja ono što građani kažu jeste da nedostaje jeste više sadržaja, poput dešavanja u Novom Sadu i Beogradu. Mi njima ne možemo da pariramo ali možemo da uvedemo neke stvari koje do sada nisu postojale, otuda želja da se uključimo u organizaciju festivala. Bili smo hrabri da predložimo lokaciju koja je neobična, a ako pogledamo gde se organizuju slični festivali u Srbiji, shvatićemo da je ovo odlična bila ideja. Grad je imao razumevanja, pružio nam je podršku, a mi smo pozvali pivare i videli kako im se čini da dođu festival, one su privatile poziv i uspeli smo da ovaj festival realizujemo – poručio je Petar Stakić, organizator festivala dodajući da su, uz dobar marketing, bili sigurni da će festival zanatskog piva biti dobro prihaćen i da će Subotičani doći u velikom broju, jer je ovo dešavanje koje je našem gradu falilo.

Učešće na festivalu zanatskog piva uzela je i novootvorena subotička pivara „Baš House“.

– Nedavno smo počeli sa radom, ovo je prvi festival na kojem učestvujemo. Nas karakteriše što pravimo tradicionalna piva po nemačkoj recepturi, koristimo tradicionalne sastojke, austrijski i nemački slad, češke hmeljeve i pravimo tipična lager piva koja su pitka i imaju nizak procenat alkohola. Imamo sistem za obradu vode koji je moderan i koji takođe mnogo znači u proizvodnji piva. Dobro pivo kakakterišu kvalitetni sastojci i proces fermentisanja koji je urađen kako treba, što se oseti pri ukusu koji mora biti kompletan i zaokružen. Kraft pivara ima dosta, ali smatram da one mogu da opstanu ako ljudi odluče da probaju nešto novo i lokalno, pivo koje je uvek sveže i domaće, i ukoliko se odviknu od ukusa industrijskih piva“ – poručio je Aleksa Šefovac, tehnolog pivare.

foto:/LovaLova portal

  • https://stream.iradio.pro/proxy/lovalovaradio?mp=/stream
  • LovaLova Radio