Održana prva sednica novog saziva Skupštine grada – Stevan Bakić ponovo gradonačelnik Subotice, Daniel Đivanović predsednik gradskog parmalenta

U Velikoj većnici Gradske kuće juče, 10. jula održana je prva, konstitutivna sednica novog saziva lokalnog parlamenta na kojoj je, većinom glasova, za gradonačelnika Subotice reizabran Stevan Bakić (SNS), dok je za novog predsednika Skupštine grada izglasan Daniela Đivanovića (SVM). U toku sednice kojoj je prisustvovalo 63 od 67 odbornika, verifikovani su mandati odbornika i novog gradskog rukovodstva koje je izabrano za naredne četiri godine.

Funkciju sekretara Skupštine grada Subotica i dalje će obavljati Đula Ladocki (SVM), dok će zamenik predsednika Skupštine, kao i u prethodnom mandatu, biti Nebojša Crnogorac (SPS). Grad je dobio i novu zamenicu gradonačelnika, ovu fnkciju obavljaće Čila Goli iz redova SVM-a, koja je u predhodnom mandatu bila član Gradskog veća zadužena za oblast komunalnih delatnosti i razvoja. U toku sednice izabrano je i sedmočlano Gradsko veće, Hajnalka Bognar Pastor nastaviće da obavlja funkciju člana Gradkog veća zaduženog za oblast poljoprivrede, Hargita Erči će nastaviti da vodi oblast turizma i investicija, Milanka Kostić oblast obrazovanja i kulture, a Nataša Aleksić oblast sporta i omladine. Na mesto novog člana Veća zaduženog za oblast komunalnih delatnosti postavljen je Robert Tot, Marko Marić biže zadužen za privredu, a umesto Ilije Đukanovića, Đenđi Seleši biće zadužena za socijalnu zaštitu i zdravstvo.

U fokusu našeg rada, kao i do sada biće naši sugrađani i sugrađanke. Naš cilj je da im omogućimo sigurnu budućnost i da njihov život bude što kvalitetniji i bolji. Kroz sve projektne ciljeve i aktivnosti nastavićemo da negujemo i čuvamo ono što je svakako prepoznativiljvo kao najveće blago našeg grada, a to je bogatstvo različitosti u etničkom, kulturnom i svakom drugom pogledu. Više faktora je doprinelo da ono što smo planirali i uradimo. Prvi, ključni razlog naših dobrih rezultata u Subotici je podrška predsednika Srbije Aleksandra Vučića i politika mira i stabilnosti koju on izuzetno mudro i državnički vodi. Zahvaljujući upravo toj politici, kreiran je ambijent u kojem smo mogli, i u kojem i dalje možemo, nesmetano da planiramo, projektujemo i realizujemo investicije – istakao je gradonačelnik Subotice, Stevan Bakić kojem je ovo drugi mandat.

Prema njegovim rečima, drugi važan razlog predstavlja podrška svih nivoa vlasti i ogromna sredstva koja su Vlada Srbije i Pokrajinska vlada uložili u ovaj grad, a treći je finansijska stabilnost gradskog budžeta, sve izmirene obaveze, dobra racionalizacija budžetskih sredstava i odgovorno rukovođenje i pravilno ustanovljeni prioriteti.

Među primarnim ciljevima u našem radu biće i investiranje u izgradnju saobraćajne i komunalne infrastrukture, kao i jačanje fokusa na oblastima poljoprivrede i zaštite životne sredine. I dalje ćemo da ulažemo i u obrazovanje, zdravstvo, socijalnu zaštitu, kulturu i sport, a nastojaćemo i da intenziviramo regionalnu i prekograničnu saradnju. Jedan od ciljeva biće nam i stvaranje još boljih uslova da mladi, obrazovani ljudi dobiju posao u Subotici, ostanu da žive u njoj i doprinesu njenom napretku i razvoju. Nastavićemo da realizujemo sve projekte koji su u toku, a krenućemo i u realizaciju kako nedavno najavljenih, tako i nekih novih, značajnih investicija – poručio je Bakić u svom izlaganju.

Nakon izbora za novog predsednika Skupštine grada Subotica, Daniel Đivanović se takođe zahvalio sugrađanima i glasačima koji su ga postavili na drugo najznačajnije mesto gradske vlasti.

Funkciju preuzimam od svog prethodnika, dr Balinta Pastora. Letvica je visoko postavljerna, a ja cu dati sve od sebe i što je u mojoj moći i znanju da nastavim ono što je on započeo, želim da nastavimo sa praksom da skupštinske sednice budu svaki prvi četvrtak u mesecu. Ubrzo nam predstoji naredna sednica, u avgustu smo na odmoru, ali od septembra krećemo punom parom. Ovaj Visoki dom cu voditi čestito i dostojanstveno, u mom najboljem znanju i saznanju u smislu zakona i statuta grada, kao i poslovnika skupštine. To sam tražio i od odbornika, da sve bude dvosmerno i da se ponašamo u skladu ovog Visokog doma. Podržavam postojanje opozicije, to je i suština grada i parlementa, svi su dobrodošli na diskusiju – rekao je Đivanović u svom obraćanju.

Prva sednica prošla se sa dosta polemike i rasprava, a opozicija je stavila do znanja da će imati šta da kaže kada su u pitanju interesi građana Subotice koji su za nju i glasali.

Obećali smo našim sugrađanima da ćemo biti njihov glas i oči. Budući da imamo veoma slična ili ista personalna rešenja u vladajućoj većini, očekujemo da nastave onim putem kojim su Suboticu vodili do sada, putem brojnih neispunjenih obećanja, nažalost po građane, kao i pokušaja da se onaj drugi glas ne čuje. Svemu što je loše po građane i Suboticu mi ćemo se opirati, a ukoliko postoji bilo šta što vladajuća večina učini dobro, bićemo sigurni da i to još jednom pretresemo kako bismo se uverili u njihove iskrene namere. U naredne četiri godine želimo da vidimo reči na delu – izjavila je Nela Tonković ispred opozicione liste „Biram Suboticu“, koja je u toku sednice zamerila na povredi poslovnika i činjenici da su materijal i biografije odbornika dobili na samoj sednici.

foto:/ Lova Lova portal

  • https://stream.iradio.pro/proxy/lovalovaradio?mp=/stream
  • LovaLova Radio