Predmet meseca u Gradskom muzeju – Plakat Olimpijskih igara u Parizu 1924. godine

Plakat Olimpijskih igara u Parizu štampana je litografija u boji na papiru. Nastao je 1924. godine, a njegov autor je Žan Droa (Jean Droit, 1884-1961) francuski slikar, ilustrator i pisac, inače autor brojnih plakata i ilustracija u knjigama. Plakat spada u one većih dimenzija koje iznose 79 x 99 cm. Na istorijskom odeljenju Gradskog muzeja Subotica danas se čuva u restauriranom stanju, nakon što je pretrpeo ozbiljna oštećenja.

Natpis u levom uglu plakata „VIII OLYMPIADE“ govori da promoviše osme Olimpijske igre. Ispod naslovnog natpisa stoji i ime autora plakata JEAN DROIT. Takođe sa leve strane, uz ivicu slike plakata u vertikalnom položaju ispisan je i naziv štamparije – izdavača sa navedenom adresom.

Figurativna kompozicija u dominantnom delu plakata, prikazuje u dva reda polunage muške likove koji pozdravljaju podignutim desnim rukama, što podseća na antiku. U pozadini je zastava Francuske republike. Ispred muških likova su posloženi palmini listovi kao simboli pobede, kao i natpis na francuskom jeziku “Olimpijske igre”. U donjem levom uglu se nalazi grb ili logo osmih Olimpijskih igara u Parizu.

Gradski muzej Subotica poseduje fotografiju o spomen sobi Atletskog kluba Bačka 1901, na kojoj se vidi jedan identičan plakat, a što može da ukazuje na poreklo našeg predmeta. Na reversu plakata se nalazi i otisak pečata od 04. IV 1926, što verovatno govori o datumu njegovog dospeća u naš grad.

Olimpijske igre u Parizu 1924. godine bile su popslednje Igre za vreme kojih je predsednik MOK-a (Međunarodni olimpijski komitet) bio Pjer de Kuberten, koji je ujedno i izdejstvovao da na 30. godišnjicu olimpijskog pokreta Olimpijske igre budu upravo u Parizu. Kao prateća manifestacija ovim igrama održana je i „Međunarodna nedelja zimskih sportova“ u Šamoniju, taj događaj je kasnije od strane MOK-a označen kao Prve Zimske olimpijske igre 1924. Finski atletičari su bili dominantni na srednjim i dugim stazama, Pavo Nurmi pobedio je u trkama na 1500 i 5000m, a zanimljivo je i da je ima svega nepunih sat vremena pauze između dve trke. Džoni Vajsmiler kao plivač osvojio je 3 zlatne medalje, a uzeo je i bronzanu medalju kao član vaterpolo tima. Kasnije se proslavio u Holivudu u ulozi Tarzana. Ričard Noris Vilijams, muški član osvajača zlatne medalje u miks dublu u tenisu, bio je preživeli učesnik tragedije broda Titanik 1912. godine. Priče trkača i osvajača zlatnih medalja na ovim igrama Harolda Ebrehemsa i Erika Lidela su inspirisale film “Vatrene kočije” 1981. godine, u kojem se takođe pojavljuje i izloženi plakat.

foto:/ Svetlana Kolović

  • https://stream.iradio.pro/proxy/lovalovaradio?mp=/stream
  • LovaLova Radio