Roditeljima više novca za rođenje deteta

Prvi potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar finansija Siniša Mali izjavio je juče, 10. jula da su izmene Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom spremne i da javna rasprava o tome počinje 17. jula. Mali je izrazio očekivanje da će izmene pomenutog zakona u parlamentu biti usvojene tokom septembra, nakon čega može početi i njihova primena.

Prvi potpredsednik Vlade je naveo da će od septembra ili oktobra za svako prvorođeno dete biti isplaćeno po 500.000 dinara, a za drugorođeno dete roditelji će dobijati po 600.000 dinara. On je dodao da je, osim ovog važnog zakona, za građane Srbije lepa vest i da je uspešno završena treća revizija aranžmana sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF), uz ocenu te institucije da je Srbija svetla tačka u evropskoj ekonomiji.

Svaki postavljeni cilj smo postigli. Pred nama su dalji veliki ciljevi predviđeni planom „Srbija 2027“, a kroz koji će ukupno biti uloženo 17,8 milijardi evra u putnu infrastrukturu, obrazovanje, energetiku, zdravstvo i sve što podiže životni standard građana – rekao je ministar.

Prema njegovim rečima, Srbija, uprkos svim izazovima, beleži rekordan rast priliva stranih direktnih investicija od 4,5 milijardi evra prošle godine i 2,3 milijarde evra u prvih šest meseci ove godine, rekordno nisku nezaposlenost uz rekordno visoku zaposlenost.

Prvi potpredsednik Vlade je naglasio i da je obezbeđena dodatna stabilnost kupovinom pet tona zlata čime je Narodna banka Srbije podigla rezerve zlata na 46 tona, da Srbija ima rekordan nivo deviznih rezervi, te 700 milijardi dinara na računu u ovom trenutku uz, kako je rekao, održavanje javnog duga ispod 50 odsto BDP-a.

Ministar je podsetio i na to da je u aprilu prosečna zarada iznosila 825 evra, što je realni rast zarada od 10 odsto u odnosu na april prošle godine.

U dinamici smo da ćemo do decembra 2025. imati prosečne zarade od 1.000 evra, da bismo 2027. godine stigli do planiranih 1.400 evra prosečnih plata. Govorimo o velikim projektima, ali vodimo računa o građanima – zaključio je Siniša Mali.

foto:/ Vlada Republike Srbije

  • https://stream.iradio.pro/proxy/lovalovaradio?mp=/stream
  • LovaLova Radio