Uvođenjem veštačke inteligencije sledi osnaživnje turističke ponude regiona

Potpisivanjem sporazuma o saradnji partnera na međunarodnom projektu „Smart tourism: The joint future of Pannonian Gegion“, juče, 1. jula započeta je saradnja između Srbije i Mađarske na polju poboljšanja turističke ponude regiona upotrebom veštačke inteligencije. Partneri na projektu su Pokrajinski sekretarijat za privredu i turizam kao nosilac projekta i Ekonomski fakuletet u Subotici i Evroregionalna razvojna agencija Dunav-Kriš-Moriš-Tisa kao partneri na projektu. Projekat traje 24 meseca, a njegova vrednost je prema rečima pokrajinskog sekretara za privredu i turizam, Nenada Ivaniševića, milion i 300 hiljada eura.

„Složni susedi grade budućnost zajedno“, mislim da je to najbolja rečenica koja opisuje ovaj projekat. Ovo je ogroman iskorak u budućnost, prvi projekat u regionu, uključujući i sve ostale balkanske zemlje, gde tri subjekta kreiraju zajedničku turističku ponudu, brišu se granicu između dve države, sve uz upotrebu veštačke inteligencije. Projekat će nas pozicionirati na vrh svih zemalja u regionu, napravićemo 16 puntktova na teritoriji regije gde će turisti moći da, uz upotrebu veštačke inteligencije, prema sosptvenom nahođenju definišu ono što ih interesuje, da imaju jasniju informaciju gde se ono što ih zanima, i nalazi. Imaće svog turističkog vodiča putem AI tehnologije“ – izjavio je Ivanišević izrazivši nadu da će i ostale zemlje regiona dobiti želju da se pridruže jer je u pitanju jedinstvena ponuda kojoj se teži kada su u pitanju strani turisti.

Ovo je budućnost turizma, veštačka inteligencija je kreirana sa ciljem da se napredak ubrza, a pošto u prva tri meseca imamo osam odsto rasta na teritoriji Vojvodine u odnosu na prethodnu godinu koja je bila apsolitni rekorder, projekat će svakako da pruži da se taj broj i poveća“ – poručio je Ivanišević.

Projekat je finansiran sredstvima Evropske unije u okviru programa Interreg i IPA – Mađarska, Srbija od 2021. do 2027. godine sa ciljem uvođenja „pametnog“ turizma u region Vojvodine, odnosno integraciju digitalnih tehnologija i veštačke inteligencije u razvoj turističkih destinacija. Cilj je kreiranje pametne turističke platforme koja će predstavljati model za razvoj pametnog turizma u obe zemlje kako bi se zajedno upravljalo informacijama u turističke i kulturne svrhe.

Želimo da imamo osnovu u ovoj prekograničnoj oblasti ali i da upakujemo turističku ponudu u novi model. Prethodni rezultati pokazali su da imamo sjajne rezultate koje želimo da sakupimo i kreiramo modernu bazu podataka o svim restoranima, ugostiteljskim objektima, mestima za razgledanje, istorijskim objektima ovog pograničnog pojasa. Nakon što ponudu upotpunimo stečenim podacima, upotrebom veštačke inteligencije kreiraćemo savremenu bazu podataka. Kroz razne zapadno evropske gradove testiraćemo kakva je primena veštačke inteligencije u ovom regionu. Ako recimo u sistem pohradim razne parametre poput godina, činjenice da sam vegan, da volim folklor i spa centre, veštačka inteligencija će predložiti određenu ponudu, program i raspored na osnovu kojih će i poseta ovoj oblasti biti kvalitetnija – izjavila je Ester Čokaši ispred Evroregionalne razvojne agencije DKTM.

U okviru projekta razvijaće se alati koji koriste veštačku inteligenciju kako bi pružili jedinstveni turističku ponudu prema ličnim preferensama u pogledu prekograničnih tematskih ruta zasnovanih na kulturnom nasleđu i prirodnom  blagu.

Uloga fakulteta je jasno definisana u projektu, mi kao institucija pružamo profesionalni i operativni maksimum za ostvarenje ciljeva projekta. Naš cilje je da promenom AI tehnologija izgradimo platfrmu koja će biti osnova za razvoj pametnog turizma. Ova saradnja povezuje panonsku regiju, pokušaćemo da rešimo  slabosti koje turizam danas ima, da ga osnažimo i izdignemo na viši nivo, kao u razvijenim evropskim gradovima. Multikulturalnost i multietičnost, povećanje radnih mesta i razvoj su takođe ciljevi ovog projekta. Primenom inovacija, tehnologija, dobre javne uprave, uz pristupačnost i održivost sigurna sam da ćemo i uspeti – naglasila je prof. dr Ivana Medved, prodekanica za finansije Ekonomskog fakulteta u Subotici, Univerziteta u Novom Sadu.

foto:/Igor Preradović

  • https://stream.iradio.pro/proxy/lovalovaradio?mp=/stream
  • LovaLova Radio