Uspešno održana četvrta „Pogačijada“ u Ljutovu

Svake godine, početkom oktobra, veliki deo Subotičana pohrli u obližnje selo Ljutovo kako bi uživali u najukusnijim štrudlama i brojnim drugim gurmanskim poslasticama. Nije bilo drugačije ni na ovogodišnjoj, četvrtoj ljutovačkoj Pogačijadi koju je u toku današnjeg popodneva posetilo preko 2500 posetilaca.

Štrudle su se degustirale, kao i kupus sa ovčijim mesom, pila se domaća rakija i uživalo se u dobroj muzici, a osim ovih jela, na trpezi su se našli i mnogi drugi tradicionalni specijaliteti, pasulj sa lakumićima, tarana sa kobasicom, sveži vrući čvarci, škembići i paprikaš.

Svi koji su posetili Pogačijadu u Ljutovu mogli su da probaju i kupe i brojne druge domaće proizvode, vino, rakiju, med, voće, povrće, pekmez, ajvar, sir, mleko ali i nezaobilazne pogače.

Pored bogatog kulturno-umetničkog programa organizatori su za prisutne pripremili i izložbu ručnih radova, tradicionalnih i autentičnih rukotvorina koje prave meštani sela Ljutovo.

Zahvaljujući vašem poverenju i ljubavlju prema domaćem i tradicionalnom, nastavljamo da gradimo jednu divnu manifestaciju koja beleži zapažene rezultate i sve veći broj posetilaca iz godine u godinu. Takmičenje i izlaganje pogače biće propraćeno prigodnim kulturno-umetničkim programom – poručili su organizatori ljutovačke “Pogačijade”.

Šezdeset učesnika takmičilo se ove godine ko će umesiti najbolju “slatku pogaču”.  Prošlogodišnja pobednica, Ruža Juhas imala je tu laskavu titulu da žirira za najbolju štrudlu ovogodišnje Pogačijade.

– Gleda se sve, i koliko je štrudla debela ili tanka jer nije isto, gleda se i ukus, koliko ima nadeva, da li se on rasipa, da li je štrudla dovoljo slatka, mekana ili tvrda – poručuje iskusna kuvarica, a potom odaje i tajnu kako umesiti dobru štrudlu.

Stavi se pola vode i pola mleka, na kilu brašna treba staviti samo pola kvasca, inace študla bukne previše. Dodaju se još i so, šećer i brašno. Ja mak prvo skuvam u mleku, dodam sećer i tajni sastojak, griz, kako se mak ne bi osipao iz štrudle. Kada mesim testo, svaku jufku još premažem i pavlakom, da bi bila ukusnija. Od domaće štrudle se čovek neće razboleti, može da pojede koliko želi – ocenjuje iskusna domaćica, Ruža Juhas.

Šezdeset takmičara pravilo je po šest jufki, a teta Ruža je probala svaku da bi se uverila koja je najbolja.

Moja študla je kao nabolja prošle godine išla i u Dom, pred specijale goste – ponosno kaže Ruža Juhas.

Od svih takmičara, najbolju pogaču sa makom umesila je i ispekla Divna Vlaović.

Ljubav je tajni recept, bitan je i kvalitetan materijal, da se koristi svež sladak mak koji nije gorak, topla prostorija i to je to – smatra Vlaović.

Prema mišljenju žirija, najukusnija štrudla sa višnjama delo je veštih ruku Mire Remeš.

Višnje sam iscedila da ne ostane soka, razvukla sam testo i stavila griz, ulje i šećer. Prvom mestu se nisam nadala, svake godine pečem štrudlu i veoma sam iznenađena – kaže sagovornica koja, prema njenim rečima, za svoje ukućane štrudu sa sirom, makom, višnjama i orasima mesi barem jednom mesečno.

Za kupus sa ovčetinom ove godine tražio se tanjir, pa i kašika više.

Dobro ovčije meso, dosta kupusa, krompira, i dobra, kvalitetna paprika, kao i dobro društvo, najbolji su recept da jelo, koje će se kuvati četiri i po sata, bude vrhunsko. Pravio sam i štrudlu sa makom, celo selo se potrudilo da bi sve bilo kako treba – poručio je vrsni ljutovački kuvar Neca Minčić.

Priozvođači rakije kažu da je kajsija ove godine bila odlična, prema njihovoj ekspertizi viljamovka je podbacila, ali će godinu izvući dobre dunja i šljiva.

foto:/LovaLova portal

  • https://stream.iradio.pro/proxy/lovalovaradio?mp=/stream
  • LovaLova Radio