Beograd ove nedelje prestonica vina i gastronomije

Treći međunarodni sajam vina, hrane, rakije i turizma „Vinska vizija Otvorenog Balkanaˮ biće održan od 22. do 24. novembra na Beogradskom sajmu.

Tokom trodnevne Vinske vizije, Beograd će okupiti više od 650 izlagača iz brojnih vinarija, destilerija i gastronomskih kompanija iz 38 zemalja, među kojima su Sjedinjene Američke Države, Francuska, Australija, Holandija, Južna Afrika, Liban, Meksiko, Portugalija, Švajcarska, Tunis, Uganda, Ujedinjeno Kraljevstvo i druge.

Na taj način, Beograd će biti u fokusu evropske i svetske javnosti kao prestonica vina i gastronomije.

Ovogodišnje izdanje „Vinske vizije Otvorenog Balkanaˮ u Beograd dovodi brojna velika imena iz sveta vina, među kojima će biti čak sedmoro nosilaca zvanja „Master of Wineˮ (MW), najprestižnije titule u vinskom svetu.

U okviru trećeg izdanja ovog nadmetanja, 25 renomiranih vinskih sudija, sa čuvenom Kerolajn Gilbi MW na čelu, oceniće više od 900 vina iz Srbije, Severne Makedonije i Albanije, a najbolji među njima biće ovenčani peharima i medaljama.

Domaći i inostrani vinski stručnjaci održaće i niz atraktivnih stručnih predavanja, radionica i vođenih degustacija, među kojima su posebno atraktivne one posvećene vinima od autohtonih sorti.

Na predavanjima će se govoriti i o sjajnim teroarima Srbije i Balkana, marketinškim strategijama u vinskom biznisu, kreiranju savršene vinske karte, a biće prostora i za priče o velikim vinima i poznatim regionima sveta – od Francuske i Italije, pa sve do Kalifornije.

Istovremeno, od 22. do 24. novembra, na pratećem događaju „Vizija hrane Otvorenog Balkanaˮ okupiće se lideri prehrambene industrije i kulinarstva.

Među njima će se naći neka od najistaknutijih imena kulinarskog sveta – britanski kuvar i ambasador britanske kuhinje Alan Kokson, master šef i somelijer Dragan Unić, drugi potpredsednik svetskog udruženja Master šef Danijel Ejton, poznati italijanski kuvar Đanluka Tomazi, kao i direktor Kulinarske olimpijade Danijel Šade.

Tokom trajanja sajma, posetioci će moći da prisustvuju takmičenjima mladih kuvara i kuvarskih timova, kao i brojnim radionicama i predavanjima. Pored toga, posetioci će imati priliku da uživaju u Gastro teatru – predstavljanju najboljih restorana i hotela iz Srbije, Severne Makedonije i Albanije, koji će pripremati set menije iz tri sleda u kombinaciji sa vinima po odabiru najboljih somelijera iz Srbije.

Kao i prethodnih godina, i ove godine će centralno mesto u Hali 3 zauzeti zajednički štand tri nacionalne turističke organizacije zemalja Otvorenog Balkana, na kome će zajedno predstaviti turističku ponudu i kulturno nasleđe sve tri zemlje.

Ovogodišnji fokus je na održivosti, nasleđu i modernim ukusima, temama koje su u skladu sa dinamičnom gastro scenom u Srbiji i vizijom saradnje i razmene sajma „Vinska vizija Otvorenog Balkanaˮ.

Sajam će kapije za posetioce „Vizije hraneˮ otvoriti 22. novembra, u 10 časova, dok će prvi dan „Vinske vizije Otvorenog Balkanaˮ, 22. novembar, biti otvoren samo za predstavnike medija i profesionalne posetioce sa pozivnicama. Od 23. novembra do 24. novembra „Vinska vizija Otvorenog Balkanaˮ biće dostupna svima i otvorena za javnost sa ulaznicama.

foto:/ fair.openbalkan.com

  • https://stream.iradio.pro/proxy/lovalovaradio?mp=/stream
  • LovaLova Radio