Kada teren za fudbal postane šuma

Stare građevine koje se više ne koriste najčešće su na meti rušenja, kako bi se prostor oslobodio za izgradnju novih, velelepnih zdanja. Međutim, ponekad i “staro” može doneti nešto novo, jedinstveno i osvežavajuće. Upravo to se dogodilo starom stadionu austrijskog kluba Klagenfurta koji je pretvoren u šumu sa čak 300 stabala.

Ova genijalna ideja, delo je švajcarskog umetnika Klausa Littmana koji je stadion koji je predviđen za rušenje, a koji može da primi 30.000 gledalaca transformisao u šumu, pa je tako ova čuvena sportska građevina koja je godina bila mesto poklika i navijanja postala oaza mira i deo Klausove izložbe kojom se odaje čast prirodi. Stadion trenutno predstavlja i najveću javnu umetničku instalaciju Austrije. Stadion “Worthersee” u Klagenfurtu u Austriji nalazi se blizu granice sa Slovenijom i Italijom, i smatrao se zastarelim pa je u njegovoj blizini započeta izdradnja novog, modernijeg objekta. Inspiracija za izložbu je bila slika austrijskog umetnika i arhitekte Maksa Pentnera koju je Littman video pre 30 godina. Littman je potom zamolio gradske oce da mu dozvole da stari stadion pretvori u stalnu izložbu, veštački stvorenu šumu koja će za cilj imati da preispita percepciju ljudi o prirodi, i natera ih da se zapitaju o njenoj budućnosti.

Takođe, cilj je podstaći ljude na razmišljanje o tome da li bi priroda jednog dana mogla biti prisutna samo u određenim prostorima na način na koji se danas životinje nalaze u zoološkim vrtovima. – poručio je Klaus Littman prilikom otvaranja.

Umetničku instalaciju odnosno ovu stadionsku šumu čini 300 stabala, a neka su teška i do 6 tona. Stabla su pažljivo postavljena po terenu pomenutog stadiona, a posetioci će biti u prilici da izbliza prate prirodnu promenu godišnjih doba, promenu boje lišća i stvaranje života u šumi.

Ova šuma ostaće da krasi stari stadion za koji se smatra da će sada postati i sopstveni eko sistem. Stvaraoci nemaju nameru da u šumu unose životinje već će pustiti da priroda svojim tokom nastani ptice i ostale životinjice koje će moći ući preko stalno otvorene kapije.

Foto: Luiz Paulo

  • https://stream.iradio.pro/proxy/lovalovaradio?mp=/stream
  • LovaLova Radio