Ako je zima nije lav

Zima 2023. godine za sada je pokazala svoje toplo lice i blagu stranu a da li će snežnog pokrivača biti u drugoj polovini januara ili u februaru ostaje nam da sačekamo i vidimo.

Voleli mi zimu i sneg ili ne, mnogi stari narodi zimu su uzimali kao najteže godišnje doba za život pa je upravo tokom preživljavanja niskih temperatura nastala stara izreka “ko preživi zimu, pričaće”. Kasnije je reč “zima” izbačena iz rečenice, a izraz se odomaćio u svakodnevnom govoru. Za zimu su vezane još noge zanimljive činjenice.

U anglosaksonskoj kulturi prema zimi su se, baš iz pomenutog razloga, brojale godine, pa je tako, na primer, dete bilo staro tri zime. Pripadnici jednog indijanskog plemena u Britanskoj Kolumbiji na početku zime menjaju svoja imena u neka koja su vezana za borbene životinje, poput medveda, vukova ili bizona, jer smatraju da će ih to zaštititi od duhova pokojnika koji se, prema verovanju, vraćaju upravo na početku zime i love duše.

Svi vi koji ne volite sneg, verovatno patite od “hionofobije”, odnosno straha od snega, posebno od zarobljenosti i smrzavanja u njemu. Prema Ginisovoj knjizi rekorda najveća pahulja pala je 28. januara 1887. godine u Montani, a njene dimenzije bile su čak 40×20 cm. Ova ogromna pahulja nastala je kao produkt hladnoće i velike vlažnosti vazduha. Ako ste mislili da na polovima pada najviše snega u pravu ste mada, ne zaostaje mnogo ni grad Amori u severnom delu Japana, gde u proseku svake godine padne najviše snega, najčešće nešto iznad osam metara. Sneg ponekad pada i tamo gde ga niko ne očekuje pa je tako pre nekoliko godina, zbog hladnog fronta sa Antarktika, on stigao do najsuvljih područja na svetu – pustinje Atakama u Čileu, a čak i do Afrike kada je tokom tri noći padao u Sahari.

Sa neba svake godine padne jedan septilion pahulja, ovaj broj se piše sa 24 nule, a tokom samo jedne jake snežne oluje može pasti i 39 miliona tona snega. Brzina kojom pahulja putuje u proseku iznosi oko pet kilometara na sat. Svi pamtimo kada je pre nekoliko godina u našem gradu bila izmerena najniža subotička temperatura, -25 stepeni Celzijusa, ali da li znate da je rekordna najniža gradska temperatura zabeležena u Sibiru 1974. godine, gde je tada izmereno -71 stepen Celzijusa, u gradu Jakutsk. Pored Rusije i njenog Sibira, među najhladnijim državama nalaze se i Kanada, Mongolija, Finska i Island, a iako je Rusija najhladnija zemlja na svetu, najniža temperatura van naseljenog mesta izmerena je na Antarktiku, gde je na meteorološkoj stanici Vostok 1983. godine izmereno -89 stepeni Celzijusa.

Kada sneg već dođe, omiljena zanimacija mališana ali i odraslih je pravljenje Sneška Belića. Najvišeg Sneška Belića napravili su stanovnici Betela u američkoj državi Mejn u februaru 1999. godine, a ovaj Sneško je bio visok 35 metara. Ako nam zima ove godine to dozvoli, upustite se u zimsle čarolije i pokušajte premašiti ovaj rekord.

 

  • https://stream.iradio.pro/proxy/lovalovaradio?mp=/stream
  • LovaLova Radio