Ikona – Sveta slika

Ikona je slika na drvetu, platnu, staklu ili kamenu sa likom Isusa Hrista, Bogorodice ili nekih drugih svetitelja, anđela ili drugih događaja vezanih za istoriju crkve i Sveto pismo. Ikone su prisutne u svim pravoslavnim hramovima, gde se postavljaju na ikonostase i zidove, po određenim crkvenim kanonima. Ikone se mogu kupiti i u crkvama i hramovima i lepo je kada poželimo da određeno mesto u domu namenimo ikoni, međutim nije svejedno i gde će ona stajati. Postoji nekoliko osnovnih pravila koje je potrebno pratiti.

Ukoliko ikonu postavljamo na neku policu na zidu ili na ormanu, potrebno je da ona bude malo iznad nivoa vaših očiju, tako da vaš pogled na ikonu bude usmeren odozdo prema gore. Jedno veoma bitno pravilo kojeg je poželjno da se držite jeste da ova sveta slika bude postavljena na istočni zid glavne prostorije vašeg doma, to je ono što bi bilo idealno. Međutim, pošto se ni stambene zgrade, a ni porodične kuće ne orijentišu kao pravoslavni hramovi, ka istoku i zapadu, često nije moguće da istočni zid bude prazan ili pogodan za postavljanje slike jer se tamo često nalaze prozori, vrata ili ormani. U tom slučaju ikone možete postaviti na južni ili severni zid, neće biti greška. Jedino se kao loše mesto smatra zapadni zid, pa sveštenici savetuju da se ikona na njega ne postavlja. Ukoliko imate više ikona, nije svejedno kako ćete ih poređati, uvek bi trebalo poštovati određeni kanon na vašem kućnom ikonostasu. Ukoliko posedujete ikone Isusa Hrista, Presvete Bogorodice i ikonu krsne slave, njih je potrebno postaviti tako da ikona Isusa stoji u sredinu, dok sa vaše leve strane treba staviti ikonu Bogorodice, a sa desne strane ikonu porodične, krsne slave. Ukoliko imate samo dve ikone, treba da znate da se sa leve strane stavlja ikona većeg sveca, dok se sa desne strane postavlja ikona manje visokog sveca. Pored ikona ne smeju da stoje ostali nesvetovni predmeti poput raznih suvenira sa putovanja, vaše fotografije, slike i gobleni, igračke, lične stvari, ključevi od kuće, lampa, kompjuter, mobilni telefon ili slično. Pored ikona možete postaviti sveće, kandilo ili kadionicu, svete predmete koji se i u crkvama i hramovima nalaze pored ikona. Postavite ikonu u centralnu prostoriju vašeg doma, tamo gde provodite najviše vremena. To mogu biti dnevna soba ili trpezarija za ručavanje. Ikonu možete postaviti i u hodniku, ali je nikako nemojte držati na televizoru jer običaji kažu da je to bogohuljenje i da tako prizivate nesreću.

U spavaćoj sobi slika nekog sveca može se naći kod uzglavlja kreveta, mada postoji legenda da ikonu ne treba držati u spavaćoj sobi. Ikonu porodične slave najbolje je da kupujete sami, a neke druge ikone lepo je ako vam neko pokloni ili ako vi odaberete njih kao poklon od srca. Zapamtite, nakon kupovine, ikonu je obavezno potrebno osveštati u hramu ili crkvi pre nego što je unesete u svoj dom. Mnogi hramovi već prodaju osveštane ikone pa je najbolje pitati crkveno lice za njihov status. U Rusiji veruju da je svaka kuća mala crkva, pa se stoga u svakom domu nalazi po nekoliko ikona. Istovremeno, broj i bogatstvo ukrasa oko ikone govore o bogatstvu i položaju domaćina u društvu.

Svaki vernik treba da zna da ikona nije tek samo lepa slika i modni detalj, trend, već slika pred kojom se molimo za zaštitu nas i naše porodice. Ona nije ukrasni element, ali ni talisman za sreću, pa se savetuje da prilikom odabira mesta za ovu svetu sliku obratite pažnju na hrišćansku tradiciju i običaje.

  • https://stream.iradio.pro/proxy/lovalovaradio?mp=/stream
  • LovaLova Radio