IT sektor – najplaćenija zanimanja budućnosti

Sve veće uvođenje “veštačke inteligencije” (AI), tehnološki razvoj i globalne ekonomske promene, prema prognozama stručnjaka, dovešće do velikih razlika u potražnji za radnim mestima u budućnosti. Automatizacija i robotika preuzimaju sve veći deo poslova koje je nekada radila ljudska ruka, a čovek se sve češće izdvaja samo kao supervizor na tim poslovima.

Studije pokazuju da bi do 2023. godine čak 800 miliona zanimanja na globalnom nivou moglo biti automatizovano, što će dovesti i do velikih promena u zapošljavanju, odnosno do gubitka brojnih radnih mesta. IT sektor uskoro bi mogao postati najtraženija i najplaćenija oblast u potražnji poslova i radnih mesta.

Na listi najpopularnijih zanimanja naći će se inženjeri podataka čija bi prosečna plata u svetu mogla biti preko 125,5 hiljada dolara. Za ovaj posao važno je posedovati znanje u jezicima kodiranja kao što su SQL i Python, uz stručnost u bazama podataka, ETL sistemima i alatima za velike podatke. Analitičari i naučnici podataka zarađivaće prosečno skoro 130 hiljada dolara, a njihov posao biće prikupljanje, obrada i analizira podataka radi donošenja daljih odluka. Programeri aplikacija dizajniraju, kreiraju i modifikuju softverske aplikacije za računare, mobilne uređaje i druge elektronske platforme, a za svoj posao mogu biti plaćeni i preko 132 hiljade dolara. Sličnu cifru mogu ostvariti i “DevOps” inženjeri koji imaju važnu ulogu u optimizaciji razvoja softvera, a sve veća traženost biće i za “FinTech” inženjerima koji razvijaju i održavaju rešenja finansijskih tehnologija kombinujući finansije i tehnološka rešenja, kao i za “Full Stack” inženjerima čija se stručnost ogleda u front-end i bek-end razvoju. Stručnjaci za digitalnu transformaciju mogu zaraditi i do 140 hiljada dolara godišnje, a njihov posao iziskuje analizu postojećih struktura, implementiranje digitalnih rešenja i negovanje kulturu inovacija, što doprinosi bržem razvoju poslovanja.

Pioniri veštačke inteligencije, specijalisti za AI i mašinsko učenje i arhitekte baza podataka moći će da biraju gde i na pod kojim uslovima žele da rade, njihove godišnje zarade biće preko 170 hiljada dolara, pre svega jer njihova stručnost osigurava efikasno skladištenje podataka, upravljanje i sigurnost datoteka što je i najveći razlog što će ova zanimanja biti najplaćenija u budućnosti. Tehnika, kompjuteri i veštačka inteligencija uveliko su postali deo naše svakodnevice, zato je krajnje vreme da se na ovim poljima što više edukujemmo i upustimo u koštac sa tehnološkim razvojem.

  • https://stream.iradio.pro/proxy/lovalovaradio?mp=/stream
  • LovaLova Radio