Kad se poklope skazaljke

Vreme kažu da je najvrednija stvar koju niko od nas ne poseduje. Ne možemo da ga kupimo, kontrolišemo ili menjamo. Ipak, ono što možemo jeste da ga posmatramo, a kako bolje nego uz pomoć dobrog, kvalitetnog sata. Satove nailazimo na svakom koraku, na ulici, na poslu, kod kuće, na ruci nekog od prolaznika, na komandnoj tabli našeg automobila. Teško je zamisliti kako bi naš život bio organizovan da sat nije izmišljen.

Prve satove stvorili su Egipćani oko 1500 godina pre naše ere. Međutim pre Egipćana, prve satove na bazi vode koristili su Kizeti, još 4000 godina pre nove ere. Negde u isto vreme pojavili su se i sunčani časovnici. Od tada pa do danas satovi su postali modni detalj i obavezni deo asesoara koji uklapamo uz naš imidž. Iz tog razloga, najpopularnija boja satova je crna jer se najlakše kombinuje. Kada su u pitanju zidni satovi, najviše se vrednuju oni sa klatnom ili sa kukavicom, a i kod jednih i kod drugih vreme treba da podesite ne dodirujući kazaljke sata, jer to može poremetiti njihov mehanizam. U svetu se stvori više od milijardu satova svake godine, a ono što je još zanimljivo jeste da u svakom poznatom kazinu nikada nećete moći da pronađete sat jer ga tamo ni konobari ne smeju nositi, niti se sat kači na zid.

Prvi ručni sat stvoren je za kraljicu Napulja 1812. godine i satovi su dugo bili samo ženska dodatna oprema. Dolaskom industrijskog vremena, satovi su počeli zanimati i muškarce, pre svega oni džepni koji su se prvo počeli nositi u Rimu. Za najkvalitetnije, smatraju se časovnici iz Švajcarske jer su najtačniji, uostalom tako kaže i izreka. Najprestižnija marka satova je Tag Heuer, a satovi ovoga brenda u prvo vreme korišćeni su za merenje rezultata Olimpijskih igara i Formule 1. Mnogi ne znaju ali na prvom napravljenom satu postojala je samo jedan kazaljlka, kasnije su izumitelji uvideli da je uvođenje druge, minutne kazaljke neophodno radi veće tačnosti i lakšeg tumačenja vremena. Dolaskom modernog vremena pojavili su se i digitalni, a od nedavno i smart satovi uz koje je moguće koristiti i aplikacije smart telefona.

Da li bili stari ili novi, klasični na kazaljke ili digitalni, satovi su osim vremena, uvek označavali i još jednu stvar. Naime, kada se kazaljke poklope postoji verovanje da neko baš u tom trenutku misli na nas. Kod digitalnih satova ne gleda se isto vreme koje bi pokazivao i klasični sat sa kazaljkama, već se traži trenutak kada oba brojčanika pokazuju isto vreme. Pitanje je još samo, kome li smo to dragi baš u tom trenutku?

  • https://stream.iradio.pro/proxy/lovalovaradio?mp=/stream
  • LovaLova Radio