Kako je Lajka postala astronaut

03. novembar će u svetskoj istoriji ostati zapamćen kao dan kada je 1957. godine u svemir lansiran veštački satelit Sputnjik 2, sa čuvenim psom Lajka u njemu.

Kapetan Lajka bila je prvi živi sisar poslat u Zemljinu orbitu i nažalost prva orbitalna žrtva. Pre Lajke bilo je par pokušaja sa drugim psima koji su leteli po nekoliko minuta samo da bi naučnici došli do podataka kako se psi snalaze u bezgravitacionom stanju. Ipak, lutalica Lajka upisala se u istoriju kao prvo živo biće koje je napustilo zemljinu atmosferu, nažalost na putu bez povratka. 

Devet krugova oko Zemlje učinili su Lajku prvim svetskim astronautom koji je žrtvovan da bi naredne misije u svemiru bile uspšene – izjavila je ruski biolog Alilija Kotovskaja, koja je ponosna na svoj rad Lajkinog trenera.

Da bi psi uspeli da se prilagode veličini kapsule pod pritiskom, koja je bila dugačka samo 80 centimetara, Kotovskaja ih je trenirala tako što ih je na svakih par dana premeštala u sve manje kaveze. Pas bi prošao i test pod centrifugom, koja stimuliše snagu pri lansiranju satelita odnosno G silu, ali i buku.

Od svih pasa koji su većinom bili rasni psi, upravo je Lajka, trogodišnji mešanac sa ulica Moskve, najbolje prošla na testovima. Svi birani psi bili su ženke jer one lakše mogu da mokre u malom prostoru, a za sve pse bilo je takođe bitno i to da budu fotogenični, najviše zbog tadašnje propagande. Ime Lajka dolazi od ruske reči koja znači „lavež“ a njen trener kaže da je ova keruša astronaut imala izuzetnu narav, prilagodljivost i inteligentno-upitni pogled, a veče pred poletanje, svi članovi tima došli da se oproste od svoje Lajke.

Znali smo da će ona uginuti tokom leta, u to vreme nije bilo načina da je vratimo. Otišla sam da je posetim, zamolila je da nam oprosti i plakala sam dok sam je poslednji put mazila – izjavila je Kotovskaja. – Tokom poletnja Lajkino srce se jako ubrzalo, a tek posle tri sata se vratilo u normalu. A onda je odjednom tokom devetog kruga oko Zemlje, temperatura u kapsuli počela da naglo da skače i dostigla je 40 stepeni Celzijusa, zbog nedovoljne izolacije od sunčevih zraka – priča Lajkin trener i dodaje kako je tada odlučeno da se Lajki, daljinski putem, servira hrana koja je sadržala jak i brz otrov kako bi ona uginula usled njegovog dejstva, a ne od prevelike toplote koja je pri ponovnom ulasku u atmosferu spalila satelit Sputnjik 2.

– Svemirsko putovanje Belke i Strelke, prvih pasa koji su se vratili iz svemira 19. avgusta 1960, otvorilo je put Juriju Gagarinu koji je 12. aprila 1961. postao prvi i čovek u svemiru. – navodi se u priči koju je Nacionalna Geografija uradila sa Lajkinim trenerom.

Foto: kurir.rs

  • https://stream.iradio.pro/proxy/lovalovaradio?mp=/stream
  • LovaLova Radio